Quantcast

BIS: Διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα και DeFi

Έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός διεθνούς κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (Decentralized Finance) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών

Έχουν εντατικοποιηθεί οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός διεθνούς κανονιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (Decentralized Finance) κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, τόνισε ο Μπενουά Κερέ, υπεύθυνος καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) εδώ και μια διετία.

Σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασε την πεποίθηση πως οι αρμόδιες αρχές για τη ρύθμιση των αγορών μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία για τα κρυπτονομίσματα μέσα στο επόμενο έτος διότι τους έχει θορυβήσει η ραγδαία ανάπτυξη της ευρύτερης αγοράς του ψηφιακού χρήματος.

Εκτός των απότομων διακυμάνσεων των κρυπτονομισμάτων και της χρήσης τους σε παράνομες ενέργειες, η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση είναι ένα ακόμη «κεφάλαιο» της τεχνολογίας blockchain που αποκτά μεγάλη απήχηση. Το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί τις αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο είναι πως δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες, ούτε ένα πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας προκειμένου να είναι εύκολο να εντοπιστούν ύποπτα περιστατικά. Ο Κερέ τόνισε πως η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για τις αγορές.

DeFi: Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση
Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) ανοίγει «νέες οδούς για τη διασύνδεσή της με τον παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κλάδο που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες μορφές συστημικού κινδύνου», τόνισε ο Κερέ.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε τονίσει σε σχετικά πρόσφατη έκθεση πως θα πρέπει να διεξάγονται ασκήσεις προσομοίωσης και να επιβληθούν κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας για τα ψηφιακά νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με ισχυρά νομίσματα όπως το δολάριο ή το ευρώ, γνωστά και ως stablecoins.

Υπό αυτή τη μορφή σχεδίαζε η Facebook, η οποία έχει μετονομαστεί σε Meta, να εκδώσει το libra, συνδέοντας το με ένα καλάθι νομισμάτων. Τα σχέδια αυτά πάγωσαν λόγω των μεγάλων επιφυλάξεων που εξέφρασαν τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Πρόστιμο άνω των 40 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στην Tether Holdings τον Οκτώβριο του 2021 από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (CFTC) των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν πως η Tether Holdings παραπλάνησε τους επενδυτές από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 σ’ ότι αφορά το μέγεθος των αποθεμάτων που διέθετε σε δολάρια για να στηρίξει το ομώνυμο stablecoin Tether σε πλήρη αντιστοιχία, όπως ισχυρίζονταν.

Ο Κερέ τόνισε στους Financial Times πως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό φόρουμ για την δημιουργία ενός πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.