Quantcast

Αύξηση των εσόδων του ζητά ο ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ

Στο ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ.Δαγούμας, ο οποίος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου

Αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία ορίζεται ο συντελεστής απόδοσης των κεφαλαίων του ζητά ο ΑΔΜΗΕ, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση για δυσμενείς επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα.

 

Η διελκυστίνδα των δύο φορέων αφορά άμεσα τους καταναλωτές καθώς αφενός τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ (το ύψος των οποίων ορίζεται διοικητικά από τη ΡΑΕ) καλύπτεται από τα τέλη χρήσης συστήματος που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς, αφετέρου όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, αν η μείωση των εσόδων οδηγήσει σε καθυστέρηση των επενδύσεων, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν πολλαπλάσια από την καθυστέρηση υλοποίησης σειράς υποδομών, όπως οι διασυνδέσεις των νησιών, οι οποίες οδηγούν σε μείωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς.

Στο ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ.Δαγούμας, ο οποίος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την μείωση του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίων (WACC) στο 6,1 % έναντι πρότασης του ΑΔΜΗΕ για WACC ύψους 7,5% που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή αν δεν αλλάξει η απόφαση, θα υπάρξουν τρεις σοβαρές συνέπειες για το ηλεκτρικό σύστημα:

Πρώτον, υφίσταται πολύ σοβαρός κίνδυνος καθυστέρησης των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2028. Αυτό σημαίνει ότι: «οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να πληρώνουν αυξημένα ΥΚΩ στους λογαριασμούς τους, οι καταναλωτές στα εν λόγω νησιωτικά συμπλέγματα δεν θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ηλεκτροδότηση, ενώ τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου θα παραμένουν μη διασυνδεδεμένα με το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη γεωπολιτική συγκυρία που διανύουμε».

Δεύτερον, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο οι εθνικοί στόχοι ενεργειακής μετάβασης, αφού είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν όλες οι επενδύσεις που απαιτούνται στο Σύστημα Μεταφοράς ώστε να επιτευχθεί ηλεκτρικός χώρος 29 GW ως το 2030.

Τρίτον, διακυβεύεται η υλοποίηση των επενδύσεων σε διεθνείς διασυνδέσεις που διερευνά ο ΑΔΜΗΕ όπως ο Euroasia Interconnector, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας.

Αντί της μείωσης στο 6,1 %, ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε νέα πρόταση για αύξηση του WACC στο 8,16 % ώστε να καλύπτεται όπως αναφέρει το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για WACC ύψους 7,5% κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Έκτοτε, όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημική κρίση, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες καθώς η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 οδήγησε σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100-150 μονάδες βάσης εντός του έτους. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στη σφοδρή αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, καθώς επίσης και στην ταχεία κλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού», καταλήγει ο ΑΔΜΗΕ.