Τάσεις συγκέντρωσης και συμμαχιών μεταξύ των εταιρειών του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) βλέπουν στο άμεσο μέλλον στελέχη της αγοράς. Όπως σημειώνουν, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που λειτουργούν και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για ακίνητα σε μια αγορά «ρηχή», όπως είναι η ελληνική, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεχωρίσει μια εταιρεία και να προσελκύσει επενδυτές κι επομένως και κεφάλαια. Απαιτούνται συνεργασίες και δημιουργία μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων ακινήτων, ώστε να διευκολυνθεί και το επενδυτικό πρόγραμμα των εταιρειών, αλλά και να μειωθεί το χρηματοοικονομικό κόστος.
Σήμερα, εντός Χρηματιστηρίου βρίσκονται η Prodea Investments, η Trastor του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, η Briq Properties της οικογένειας Φέσσα και η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά.
Παράλληλα, η Premia Properties που επίσης είναι εισηγμένη έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Το δε μέγεθος του χαρτοφυλακίου των εν λόγω εταιρειών κυμαίνεται από τα 96 εκατ. ευρώ της Intercontinental International και τα 108 εκατ. ευρώ της Briq, μέχρι τα 315 εκατ. ευρώ της Trastor και το 2,6 δισ. ευρώ της Prodea Investments.
Την ίδια στιγμή, ΑΕΕΑΠ με σημαντικά χαρτοφυλάκια βρίσκονται εκτός ΧΑ και δρομολογούν την είσοδό τους εντός του 2022. Η μεγαλύτερη εξ αυτών και δεύτερη μεγαλύτερη συνολικά, είναι η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο με χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια και ετοιμάζεται για είσοδο στο ΧΑ μέχρι τα μέσα του φετινού Οκτωβρίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πάντως, η διοίκηση προετοιμάζεται για την δημόσια εγγραφή των μετοχών της Noval αρκετά νωρίτερα, ενδεχομένως κι εντός της άνοιξης.
Εκτός ΧΑ βρίσκονται επίσης η Trade Estates του ομίλου Φουρλή με χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 200 εκατ. ευρώ και σχέδια για αύξησή του σε 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, η Orilina Properties της Brevan Howard και του κ. Τρ. Νάτση, ο οποίος έχει αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή και στην Lamda Development, αλλά και η Μπλε Κέδρος της οικογένειας Ευμορφίδη. Η τελευταία έχει ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία εισαγωγής στο ΧΑ τον προσεχή Μάιο. Σε ΑΕΕΑΠ θα μετατραπεί και η Premia Properties, η οποία έχοντας το πλεονέκτημα να είναι ήδη εισηγμένη, είναι πιθανό να λειτουργήσει και ως «όχημα» για την είσοδο κάποιας εκ των εταιρειών που βρίσκονται εκτός Χρηματιστηρίου. Η Premia είναι πιθανό να θελήσει να απορροφήσει κάποια εκ των εταιρειών αυτών, ιδίως εφόσον κρίνει ότι το χαρτοφυλάκιό της, ταιριάζει με τα δικά της «θέλω».
Πάντως, μέχρι σήμερα, οι συμπράξεις μεταξύ ΑΕΕΑΠ έχουν αποδειχθεί δύσκολες, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση συνεργασιών για την δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Στο παρελθόν υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ μικρότερων εταιρειών του κλάδου (με χαρτοφυλάκιο ακινήτων πέριξ των 100 εκατ. ευρώ), χωρίς όμως να αποδώσουν καρπούς. Σήμερα, που η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ο αριθμός των ΑΕΕΑΠ έχει αυξηθεί, ίσως είναι πιο ώριμες οι συνθήκες για να προκύψουν νέες συνεργασίες.
Η πρόσφατη εξαγορά του ποσοστού της αμερικανικής Varde Partners στο μετοχικό κεφάλαιο της Trastor από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, έρχεται να δημιουργήσει νέες καταστάσεις στην αγορά, καθώς η τράπεζα θα θελήσει, πιθανώς κι εντός του έτους, να διαθέσει ένα ποσοστό σε θεσμικούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι πριν την πρόσφατη έξοδο της Varde Partners από το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor, το αμερικανικό fund φέρεται να είχε συζητήσει με πλειάδα εταιρειών, μεταξύ των οποίων και ΑΕΕΑΠ, αλλά κι επενδυτικά fund, όπως η Brooklane Capital. Είναι λοιπόν σαφές ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες και συμμαχίες μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, ειδικά όσο ο ανταγωνισμός εντείνεται και οι αποδόσεις των ακινήτων, εκ των πραγμάτων, περιορίζονται.