Αττική: Άνοιξαν 13.917 επιχειρήσεις το τελευταίο 9μηνο

Η επιχειρηματικότητα στην Αττική «αντιστέκεται». Μετά το… πανδημικό 2020 και το παρατεταμένο lockdown

Η επιχειρηματικότητα στην Αττική «αντιστέκεται». Μετά το… πανδημικό 2020 και το παρατεταμένο lockdown, πολλοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ανοίγοντας νέες επιχειρήσεις.

 

 

Οι διαβεβαιώσεις πως το γενικό lockdown από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο διαθέσιμο για όλους, έχει τελειώσει, οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης αλλά και η προοπτική που δίνουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενθάρρυναν πολλούς να προχωρήσουν σε σύσταση νέων επιχειρήσεων.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι διαγραφές. Αυτές αφορούν κυρίως σε εκείνους τους επιχειρηματίες που αν και το… πάλεψαν δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν των δυσχερειών και των χρεών και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δύσκολη απόφαση του «λουκέτου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου για την Αττική, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα οι συστάσεις επιχειρήσεων ανήλθαν στις 13.917 το εννεάμηνο και οι διαγραφές σε 2.684. Δηλ. για κάθε πέντε επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σταματούσε τη λειτουργία της μόλις μία.

Η «ακτινογραφία» των νέων επιχειρήσεων

Τι είδους και ποιας νομικής μορφής επιχειρήσεις άνοιξαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο;

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ιδρύθηκαν 4.975 ΙΚΕ, 4.642 ατομικές επιχειρήσεις, 1982 Ετερόρρυθμες, 1.320 Ομόρρυθμες, 667 Ανώνυμες Εταιρείες, 165 ΕΠΕ, 121 αστικές, 36 κοινοπραξίες και 9 Ενεργειακής Κοινότητας.

Από τις 13.917 επιχειρήσεις που συστάθηκαν, οι περισσότερες (1.883) είναι λιανικού εμπορίου (εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών). Ακολουθούν οι εταιρείες υπηρεσιών εστίασης (1.175), χονδρικού εμπορίου (1.150), διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1.079), δραστηριοτήτων κεντρικών γραφείων και παροχής συμβουλών διαχείρισης (788), παροχών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (552), κατασκευές κτιρίων (537), εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες (522).

Τη 10άδα συμπληρώνουν οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και παροχής συμβουλών (469) και δραστηριοτήτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών (402).

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για τις συστάσεις επιχειρήσεων ανά ΚΑΔ και νομική μορφή

Τα στοιχεία για τις διαγραφές επιχειρήσεων

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 διεγράφησαν 2.684 επιχειρήσεις. Οι περισσότερες που διεγράφησαν ήταν ατομικές (725), οι 570 ΙΚΕ, 505 Ομόρρυθμες, 314 Ετερόρρυθμες, 280 ΕΠΕ, 218 ΑΕ, 42 αστικές, 25 κοινοπραξίες, 2 Συν.ΠΕ και από 1 ενέργειας, κοινωνίας και Ένωση Προσώπων.

Στην πρώτη δεκάδα ως προς το είδος των επιχειρήσεων που διεγράφησαν είναι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (398), χονδρικού εμπορίου (329), δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (94), παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (91), κατασκευές κτιρίων (87), δραστηριότητες κεντρικών γραφείων δραστηριότητες παροχής συμβούλων διαχείρισης (77), εκπαίδευση (74), διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (72) και δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ασφαλιστικές δραστηριότητες (70).

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕ.Σ.Α, Βασίλης Κορκίδης «εν μέσω πανδημίας οι Έλληνες επιχειρηματίες προχωρούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με δεδομένη την εκρηκτική αύξηση των νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται, είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η χρονιά με θετικό πρόσημα για την επιχειρηματικότητα στην Αττική».

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για τις διαγραφές ανά ΚΑΔ και νομική μορφή