Quantcast

Ατσαλάκης (αν. καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης) στα Παραπολιτικά 90,1: Πρέπει να παρθούν σημαντικά μέτρα για την επισιτιστική κρίση

«Το ένα πρόβλημα για την επισιτιστική κρίση και το οποίο είναι άμεσο είναι τα αδιάθετα αποθέματα της περσινής παραγωγής που βρίσκονται μέσα στα σιλό της Ουκρανίας τα οποία φτάνουν περίπου στα 25 εκατομμύρια τόνους»

«Πρέπει να παρθούν σημαντικά μέτρα. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από εισαγωγές τροφίμων, μιλάμε για τεράστια ποσοστά και η ενδεδειγμένη λύση είναι όσες χώρες μπορούνε και στα δύο ημισφαίρια είναι να φυτέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκτάσεις σιτάρι αλλά και καλαμπόκι».Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείου Κρήτης στο εργαστήριο ανάλυσης δεδομένων και πρόβλεψης, κος Γιώργος Ατσαλάκης, αναφορικά με την ανησυχία η οποία υπάρχει για την επισιτιστική κρίση, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε

Αναφορικά με την ανησυχία η οποία υπάρχει για την επισιτιστική κρίση, είπε: «Έχουμε τονίσει με μια σειρά δημοσιεύσεων το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του εργαστηρίου μας και για αυτό εντείνουμε τις δημοσιεύσεις διότι πραγματικά πρέπει να παρθούν σημαντικά μέτρα. Το ένα πρόβλημα για την επισιτιστική κρίση και το οποίο είναι άμεσο είναι τα αδιάθετα αποθέματα της περσινής παραγωγής που βρίσκονται μέσα στα σιλό της Ουκρανίας τα οποία φτάνουν περίπου στα 25 εκατομμύρια τόνους. Κανονικά τους μήνες του χειμώνα η Ουκρανία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους κάθε μήνα, τον Απρίλιο εξήγαγε 1 εκατομμύριο και τον Μάιο μισό εκατομμύριο τόνο. Πρέπει να γίνει κάποια διεθνής νηοπομπή με στρατιωτική προστασία για να διατεθούν. Έχει μεγάλη σημασία να αποκλιμακωθεί η τιμή προς το παρόν διότι περιμένουμε την υπάρχουσα σοδιά η οποία θα έρθει με πολύ υψηλό κόστος διότι έχει παραχθεί ενσωματώνοντας το διπλασιασμό του κόστους των σπόρων, των λιπασμάτων, των ζιζανιοκτόνων και της ενέργειας οπότε η νέα παραγωγή που θα διατεθεί περίπου από το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο στις αγορές θα έρθει εκ των πραγμάτων με πολύ υψηλό κόστος».

Αναφορικά με τον κίνδυνο ακραίου λιμού σε συγκεκριμένες χώρες, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι αυτή δυστυχώς. Υπάρχουν οι Υποσαχάριες χώρες και χώρες της Βορείου Αφρικής οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα διότι και η παραγωγή των υπολοίπων χωρών με πρώτη αυτή της Κίνας που είναι η Νο1 παραγωγός σιτηρών έχει υποστεί ήδη καταστροφές από τις εκτεταμένες πλημμύρες και δίπλα ακριβώς η Ινδία, από την οποία αναμέναμε να αναπληρωθεί ένα μέρος των χαμένων εξαγωγών της Ουκρανίας καθώς είχε φυτέψει μεγάλες εκτάσεις στην αρχή δυστυχώς όμως ήρθε ένας καύσωνας και έχει καταστρέψει σημαντική παραγωγή και υπολογίζουν ότι θα έχουν 10% λιγότερη παραγωγή και για αυτό απαγόρευσαν τις εξαγωγές σιτηρών οι Ινδοί. Αρνητικά καιρικά φαινόμενα υπάρχουν και στην Αμερική και στη Γαλλία και στη Γερμανία που και αυτές εξάγουν σιτηρά. Δυστυχώς από ότι φαίνεται ενδέχεται να προστεθεί ακόμα ένα πρόβλημα που θα ειναι μια συνολική απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων που τη βλέπουμε ήδη σε αρκετές χώρες να συμβαίνει, και αυτό πρέπει να αποτραπεί να μην δημιουργηθεί κάποιος πανικός και αυξηθεί απότομα η ζήτηση. Είναι σημαντικό να πούμε ότι το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από εισαγωγές τροφίμων, μιλάμε για τεράστια ποσοστά και η ενδεδειγμένη λύση είναι όσες χώρες μπορούνε και στα δύο ημισφαίρια είναι να φυτέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκτάσεις σιτάρι αλλά και καλαμπόκι. Τονίζω το καλαμπόκι επειδή το καλαμπόκι είναι βασική διατροφή για τα ζώα και ζώα που καταναλώνει ευρέως ο πληθυσμός όπως είναι το κοτόπουλο και κατ’ επέκταση τα αυγά μπορεί να έρθουν και αυτά σε έλλειψη αν δεν φυτευτεί παράλληλα και καλαμπόκι».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πρώτες ύλες που τον ανησυχούν περισσότερο, είπε: «Πρώτο είναι το σιτάρι για την κατασκευή του ψωμιού και κατά δεύτερο είναι το καλαμπόκι. Η Κίνα για παράδειγμα εισάγει τεράστιες ποσότητες καλαμπόκια για να αναθρέψουν τα χοιρινά που παράγουν και σε πολλές άλλες χώρες συμβαίνει αυτό. Επίσης, υπάρχει ένας κίνδυνος η νέα παραγωγή που θα έρθει εξαιτίας των υψηλών τιμών των λιπασμάτων να μην γίνει σωστή λίπανση, να μην χρησιμοποιηθούν τα σωστά ζιζανιοκτόνα με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψη και στην παραγωγικότητα αλλά και στην ποιότητα του καρπού».