H Apple συναίνεσε σε αύξηση του ωρομίσθιου στα 22 δολάρια ή παραπάνω για τους υπαλλήλους του δικτύου καταστημάτων της στις ΗΠΑ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 45% συγκριτικά με το 2018, που θεωρήθηκε απαραίτητη για να μειωθούν οι κραδασμοί από την άνοδο του πληθωρισμού, την αυξανόμενη τάση του προσωπικού να εκπροσωπείται οργανωμένα μέσω συνδικαλιστικών ενώσεων και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.
Ανάλογη πρωτοβουλία έλαβε μια εβδομάδα πριν η Microsoft, ανακοινώνοντας πως θα διπλασιάσει «σχεδόν τον προϋπολογισμό» της για τους υπαλλήλους της και θα αυξήσει την αποζημίωση σε μετοχές που δίνει σε ορισμένους εργαζόμενους τουλάχιστον κατά 25%. Ανάλογες πιέσεις δέχεται ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon.
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι τόσο μεγάλων ομίλων επιλέγουν τη συλλογική εκπροσώπηση για να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς, μαζί με τη συναίνεση των εργοδοτών τους, καταδεικνύει την ανεπάρκεια προσφοράς στην αγορά εργασίας, αλλά και τη δύσκολη θέση των νοικοκυριών από την απότομη άνοδο των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Ο Γκρεγκ Σέλκερ, διευθυντικό στέλεχος της νομικής εταιρείας Stanton Chase, υπογράμμισε στους Financial Times πως η πανδημία δημιούργησε τέτοιες συνθήκες, ώστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις επανεξέτασαν τους μισθούς, τα προνόμια και την αξιοποίηση των επαγγελματικών χώρων. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε μια αλλαγή των ισορροπιών στους όρους προσλήψεων και αναζήτησης εργασίας, οδηγώντας σε μια κατάσταση όπου την ισχύ έχουν περιζήτητοι εργαζόμενοι», εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα.
Όπως επεσήμανε η Wall Steet Journal, η οποία αποκάλυψε πρώτη την είδηση για την Apple, ορισμένοι υπάλληλοι θα εισπράξουν τις αυξήσεις έως και ένα τρίμηνο νωρίτερα, εκτός των πρόσθετων απολαβών που έχουν ήδη λάβει. Αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που οι μετοχές των τεχνολογικών ομίλων έχουν υποχωρήσει αισθητά, ενώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για τη συμπεριφορά τους. Αρχές Μάιου, η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κατηγόρησε την Apple πως εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που κατέχει στον τομέα των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, για να περιορίσει την πρόσβαση ανταγωνιστών. Εάν αυτή η συμπεριφορά επιβεβαιωθεί, τότε η Apple κινδυνεύει με πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου της. Συν τοις άλλοις, η μετοχή της Apple έχει υποχωρήσει 21% από τις αρχές του έτους έως και τις 25 Μαΐου.
Παρόλα αυτά, οι μισθολογικές αυξήσεις θεωρούνται απαραίτητες καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινείται στο υψηλό 40ετίας. Πέρσι, η μέση αποζημίωση των εργαζομένων στην Apple κυμάνθηκε στα 68.254 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ εισέπραξε σχεδόν 100 εκατ. δολάρια. Όμως, η πανδημία φαίνεται πως κινητοποίησε τους εργαζομένους σε ομίλους όπως η Apple, η Amazon και η Starbucks για να διεκδικήσουν συλλογικά υψηλότερους μισθούς και όχι μόνον. Στην περίπτωση της Apple, οι εργαζόμενοι δημιούργησαν την ιστοσελίδα Fruit Stand Workers, συλλέγοντας υπογραφές για «καλύτερους μισθούς, προνόμια και συνθήκες εργασίας στην Apple».