Quantcast

Απογειώθηκαν οι συναλλαγές με κάρτα, αυξήθηκαν τα κρατικά έσοδα

Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 50 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 15% σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2020

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν κάθε λόγο να έχουν χαμόγελα ικανοποίησης, αφού η αύξηση των συναλλαγών με κάρτα μείωσε τη φοροδιαφυγή που έχει αναχθεί σε εθνικό σπορ με δεδομένο ότι μόνο το 2019 χάθηκαν 5,35 δισεκατομμύρια ευρώ από την απόδοση ΦΠΑ.

 

Από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία επέβαλε τα ηλεκτρονικά κανάλια πωλήσεων, στο οικονομικό επιτελείο απέκτησαν έναν αξιόπιστο δείκτη για τον τζίρο στην αγορά: τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο δείκτης αυτός, μήνα με το μήνα επέτρεψε την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και στην οικονομική δραστηριότητα. Πλέον, μπορεί να αξιοποιηθεί και για το σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών, που διενεργήθηκαν με κάρτες πληρωμών το α΄ εξάμηνο του 2021 αυξήθηκαν συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2020. Συγκεκριμένα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 757 εκατ., παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 22%.

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται αύξηση κατά 4% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.989 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 5%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.177 ευρώ κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το «πλαστικό» χρήμα δεν είναι πλέον η εξαίρεση αλλά ο κανόνας για το μέσο των συναλλαγών.

Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 50 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 15% σε σύγκριση με το β’ εξάμηνο του 2020. Δύο χρόνια νωρίτερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ήταν περίπου στα 70 ευρώ.

Η χρήση πλαστικού χρήματος και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνοδεύτηκε και από φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω των μέτρων προστασίας που έχουν λάβει οι τράπεζες και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, αλλά κι επειδή οι καταναλωτές είναι πιο υποψιασμένοι, οι περιπτώσεις απάτης είναι λίγες αναλογικά με το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και συγκεκριμένα 1 ανά 3,6 χιλιάδες συναλλαγές. Πάρα ταύτα, στο α’ εξάμηνο του 2021 περίπου 6,1 εκατ. ευρώ έκαναν… φτερά, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί.

Από την ανάλυση των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή α) συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, β) πληρωμές σε τερματικά POS και γ) εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.

Τα υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω διαδικτύου οφείλονται ως επί το πλείστον, στην εκτενέστερη χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα σε σχέση με τους παρόχους υπηρεσιών από το εξωτερικό.

 

Πηγή: powergame.gr