Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, την ώρα μάλιστα που οι αιτήσεις για το Market Pass υποβάλλονται κατά εκατοντάδες, αλλά στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται «ξεχασμένα» 324 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφές φόρων που δεν αναζητήθηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Δεκέμβριο του 2022 είχε ανέλθει στα 658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 403 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ).
Από τα «αζήτητα» 403 εκατομμύρια ευρώ των επιστροφών φόρου:
- 324 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών
- τα 79 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν έχουν αποδοθεί «αδικαιολόγητα» στους δικαιούχους.
Οι επιστροφές φόρου που λιμνάζουν, καθώς δεν προσέρχεται κανείς να τις εισπράξει (324 εκατ. ευρώ), αντιστοιχούν στο 49,2% των συνολικών εκκρεμών επιστροφών φόρου (658 εκατ. ευρώ).
Οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αν και γνωρίζουν για την επιστροφή φόρου που δικαιούνται δεν εμφανίζονται να την εισπράξουν με στελέχη της ΑΑΔΕ να αποδίδουν τη στάση τους στον φόβο του ελέγχου.
Επισημαίνεται ότι για να γίνει επιστροφή φόρου προηγείται έλεγχος από τις φορολογικές Αρχές και τα ποσά εκταμιεύονται όταν δοθεί πράσινο φως από τους ελεγκτές.
Το στοκ των αζήτητων επιστροφών φόρου παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις ταχύτερες διαδικασίες που έχει ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).
Από τον Ιούλιο του 2021 που πραγματοποιούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ έως τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου το συνολικό ποσό ΦΠΑ που επιστράφηκε απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς 56.545 επιχειρήσεων ανήλθε σε 2,92 δισ. ευρώ.
Επίσης, από τον Νοέμβριο του 2022 εφαρμόζεται μια νέα ταχύτερη διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε περίπτωση που από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης.