Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα επικουρική ασφάλιση

Αυτή την εβδομάδα μπαίνει στην τελική ευθεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη θέσπιση των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο στην επικούρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση της επικουρικής σύνταξης στην επόμενη εποχή έχει ξεκινήσει.

 

Αυτή την εβδομάδα μπαίνει στην τελική ευθεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη θέσπιση των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο στην επικούρηση. Την Τρίτη αναμένεται η δεύτερη ανάγνωση επί του σχεδίου νόμου, ενώ θα ακολουθήσει η εισαγωγή του νόμου στην Ολομέλεια για συζήτηση.

 

Το νέο σύστημα απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) και τους σημερινούς εργαζόμενους έως 35 ετών, που θα επιλέξουν να ενταχθούν χωρίς να αλλάζει το ύψος των εισφορών τους.

Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 68%

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, από το νέο καθεστώς θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις στις νέες επικουρικές.

Στον καμβά της μεταρρύθμισης κεντρική θέση έχουν οι ατομικές κουμπαράδες, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν έως και 68%!

Αυτό συμβαίνει, γιατί το σύστημα της επικούρησης γίνεται πλέον κεφαλαιοποιητικό από αναδιανεμητικό και οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα «αιμοδοτούν» τις τρέχουσες συντάξεις, αλλά θα αποταμιεύονται θα επενδύονται και θα πληρώνουν την μελλοντική σύνταξη του ασφαλισμένου.

Κι αυτό, γιατί στους ατομικούς κουμπαράδες θα τηρούνται οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου για να καλύψουν την ατομική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το ύψος των εισφορών του στη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση που αυτές θα έχουν μέσα από την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών.

Στο νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις θα καθορίζονται από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών. Θα υπάρχουν διαθέσιμα τρία επενδυτικά προφίλ:

  • χαμηλού ρίσκου
  • μεσαίου ρίσκου και
  • υψηλού ρίσκου

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν πού θα εντάξουν τον «κουμπαρά» τους, ενώ θα μπορούν να αλλάζουν ανά 3ετία επενδυτικό προφίλ.

Μέσω των επενδύσεων, που έχουν γίνει οι συντάξεις θα αυξάνονται και σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου οι ασφαλισμένοι θα είναι μακροπρόθεσμα κερδισμένοι.    

Παραδείγματα          

    

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

  • Αν υποτεθεί ότι ένας εργαζόμενος αμείβεται με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης θα λάβει με το σημερινό σύστημα επικουρική σύνταξη 153 ευρώ τον μήνα.
  • Με το νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με ένα συντηρητικό σενάριο για τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων του ίδιου εργαζόμενου για 40 έτη (με βάση τη μέση απόδοση κεφαλαιοποιητικών συστημάτων των χωρών του ΟΟΣΑ), ο εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη 219 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια αύξηση 43% σε σχέση με το παλιό σύστημα.
  • Με βάση τις αποδόσεις που έχουν ιστορικά (2003 – 2020) τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ από τη διαχείριση που γίνεται μέσω του Μεικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογίζεται ότι θα έδινε στον ίδιο εργαζόμενο επικουρική σύνταξη 257 ευρώ, δηλαδή θα υπήρχε μια αύξηση της τάξεως του 68%, σε σχέση με το σημερινό σύστημα.
  • Αντίστοιχα, η επικουρική που αντιστοιχεί σε μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 153 ευρώ σήμερα, ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως με το νέο σύστημα η επικουρική θα φτάσει στα 505 ευρώ (+ 43%) και αναμένεται να ανέλθει σε 594 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισφορές θα παραμείνουν ίδιες με σήμερα, δηλαδή θα ανέρχονται σε 6% για τους μισθωτούς και βάσει των σημερινών ασφαλιστικών κλάσεων για τους αυτοαπασχολούμενους.

 

Πηγή: Powergame.gr