Quantcast

Αντικειμενικές: Ξεκίνησε ο χορός των ενστάσεων από τους δήμους

Με τον Δήμο της Αθήνας να «σέρνει» τον χορό των ενστάσεων ξεκίνησε η διαδικασία αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022

Με τον Δήμο της Αθήνας να «σέρνει» τον χορό των ενστάσεων ξεκίνησε η διαδικασία αμφισβήτησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Οι δήμοι της χώρας έχουν προθεσμία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει τις γνώμες-ενστάσεις των δήμων και μετά θα υπάρξει ανάλογη εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τις ζώνες για τις οποίες θα υπάρξει ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών. Αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι νέες αξίες που καθοριστούν θα ισχύουν μετά την σχετική απόφαση κι εφεξής. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Έτσι λοιπόν, ο Δήμος της Αθήνας ζητεί να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, καθώς έχουν διαπιστωθεί αδικίες και μεγάλες στρεβλώσεις. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εισηγήθηκε η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών στα όρια του δήμου να μην ξεπεράσει το 55% συγκριτικά με τις τιμές του 2021. Σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές του 2021, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από +45,00% έως και +94,74%, σε 30 ζώνες εντός του Δήμου της Αθήνας και κυρίως στα χαμηλής συναλλακτικής αξίας ακίνητα.

Πάντως, αναμένεται να ακολουθήσουν και δεκάδες άλλοι Δήμοι στους οποίους οι τιμές ζώνης εκτοξεύτηκαν. Για παράδειγμα μεγάλη αύξηση, κατά 229%, υπήρξαν σε τρεις ζώνες της Μυκόνου, καθώς η παλαιότερη τιμή ήταν τιμή 1.200 ευρώ και η τελική τιμή τους διαμορφώνεται πλέον σε 3.800 και 3.950 ευρώ, ενώ σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται σε ζώνες περιοχών, μεταξύ άλλων, όπως το Λαγονήσι, από 750 σε 1.450 ευρώ (αύξηση 93%), το Μαρούσι, από 1.300 σε 2.000 ευρώ (αύξηση 54%), το Χαλάνδρι, από 1.250 σε 1.900 ευρώ (αύξηση 52%), η Κέρκυρα, από 1.050 σε 1.600 ευρώ (αύξηση 52%), και η Νέα Αλικαρνασσός, από 650 σε 900 ευρώ (αύξηση 38%).

Στο αντικειμενικό σύστημα όλη η Ελλάδα

Εντός του 2023 θα ξεκινήσει και επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.500 περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι 2.500 οικισμοί, αντιστοιχούν στο 20% περίπου του συνόλου των οικισμών της χώρας. Ωστόσο, ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας. Οι τελευταίες περιοχές εκτός σχεδίου εντοπίστηκαν μέσω της Στατιστικής Αρχής και συγκεκριμένα της τελευταίας απογραφής όπου διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιοχές που ήταν εκτός συστήματος, υπάρχουν ακίνητα και σε κάποιες μόνιμοι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε το 2021 και οι τιμές ενεργοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, εντάχθηκαν στο σύστημα 3.463 περιοχές. Και στην αναπροσαρμογή του 2021 ο μεγάλος όγκος αφορούσε νησιωτικές περιοχές. Για παράδειγμα εκτός ήταν τα Κύθηρα, η Ικαρία, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Σύμη, η Τήλος, η Χάλκη, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά καθώς και μεγάλα τμήματα της Κέρκυρας, της Ρόδου, της Σάμου, της Χίου, και της Λήμνου.

Πηγή: powergame.gr