Περιθώριο έως τις 20 Ιανουαρίου, έχουν οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός των ορίων τους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών Αρχών για …εξωπραγματικές τιμές.
Αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πάντως ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας.
Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, πληθαίνει και ο αριθμός των Δήμων που ζητούν διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές υποστηρίζοντας ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μετά τον Δήμο Αθηναίων που ζήτησε «κούρεμα» των νέων αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των διαμερισμάτων της Αθήνας, ακολούθησαν: ο Δήμος Πατρέων με αίτημα για μείωση 30% στις αντικειμενικές τιμές, ο Δήμος Παλλήνης με το επιχείρημα ότι πολίτες με πενιχρά εισοδήματα χάνουν το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και το σύνολο των Δήμων της Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία.
Επίσης με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας ζητά αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς όπως επισημαίνει μετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις. Μάλιστα ο Δήμος θα αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη µια τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων.