Ανοίγει σήμερα η εστίαση

Έπειτα από 6 μήνες

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 

Πρεμιέρα κάνει σήμερα 3 Μαΐου η εστίαση έπειτα από έξι μήνες “λουκέτου”.

 

 

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις σε εστιατόρια και καφέ-μπαρ, προκειμένου σήμερα, να είναι όλα έτοιμα και να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες στους εξωτερικούς χώρους, με αυστηρούς κανόνες και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Oι περισσότεροι ανυπομονούν για την πρώτη έξοδό τους και έχουν ήδη κάνει κρατήσεις για τραπέζι.

 

 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται η “λειτουργία μόνο των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) αποκλειστικό σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο β) μη αναπαραγωγής μουσικής”.

 

 

Υγειονομικοί όροι:

 

 

Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

 

Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

 

Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

 

Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 3 έως 6, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας

 

Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

 

Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

 

Τα παραπάνω ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

 

 

Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής. Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:

 

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους διαμένοντες κατά την αναμονή.

 

Mέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

 

Πληρότητα 50% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 2161) επί της συνολικής εσωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/1,3 τ.μ).

 

Πληρότητα 40% της δυναμικότητας όπως ορίζεται στην περ. 2δ’ της παρ. Α του άρθρου 14 της υπό στοιχεία Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/23.3.2017 απόφασης του Υπουργού Υγείας επί της συνολικής εξωτερικής ωφέλιμης επιφάνειας (ΩΕ/0,70 τ.μ).

 

Απαγόρευση ζωντανής μουσικής.

 

Απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.

 

Σημειώνεται ότι oι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά τις 22:45 που κατεβάζουν ρολά τα μαγαζιά, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

 

 

Τέλος, τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

 

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας

 

 

Μετά την ελεύθερη μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο που, ως γνωστόν, ισχύει από τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλάζει από τη Δευτέρα του Πάσχα και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Έτσι από τις 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει από τις 23:00 και ισχύει μέχρι τις 05:00 το πρωί.

 

 

Ακόμη, όπως ανέφερε τη Μεγάλη Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση, ενώ να σημειωθεί πως από αύριο για τη μετακίνηση σε καταστήματα εστίασης και καφέ οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στον πενταψήφιο 13033.