Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν συγκρατημένα κέρδη τη Δευτέρα εν μέσω συζητήσεων για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ τα ομόλογα στέλνουν το μήνυμα για κίνδυνο σκληρής προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολογιών έφθασαν σε υψηλά τριών ετών.
Οι διακοπές στην Κίνα προκάλεσαν υποτονικές συναλλαγές και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,6%. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq παρέμειναν σταθερά. Τα προθεσμιακά συμβόλαια EUROSTOXX 50 σταθεροποιήθηκαν 0,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,4%.
Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια και προβλέπεται να κάνει πολλά περισσότερα. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed πρόκειται να μιλήσουν σε δημόσιες εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα, με την προοπτική να σταλούν περισσότερα επιθετικά μηνύματα, και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη.
«Πλέον αναμένουμε ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προτού σημειώσει ελαφρά αύξηση του ρυθμού σημειώνοντας αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ Kevin Cummins στο NatWest Markets.
Οι επενδυτές αντέδρασαν «χτυπώντας» τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και αναστρέφοντας περαιτέρω την καμπύλη αποδόσεων, καθώς η αγορά τιμολογούσε τον κίνδυνο της όλης σύσφιξης πως θα οδηγούσε τελικά σε ύφεση.
Τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων αυξήθηκαν στα υψηλά τριετίας 2,49% και πολύ πάνω από το 10ετές στο 2,410%.
Το άλμα των αποδόσεων στήριξε το δολάριο ΗΠΑ, ιδιαίτερα έναντι του γιεν, δεδομένου ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ενήργησε επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα για να διατηρήσει τις αποδόσεις των ομολόγων της κοντά στο 0.
Το δολάριο διαπραγματευόταν σταθερά στα 122,60 γιεν και όχι πολύ μακριά από το πρόσφατο υψηλό επταετίας του στα 125,10. Το ευρώ έπεσε στα 1,1045 δολ. και θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω εάν η ΕΕ ενεργήσει πράγματι για να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση». Ο δείκτης του δολαρίου ήταν τελευταία στις 98,617, έχοντας πρόσφατα αναπηδήσει γύρω από τις 97,681 και 99,377.
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων παγκοσμίως οδήγησε σε αντίκτυπο στον χρυσό, ο οποίος δεν έχει καμία απόδοση, και το μέταλλο είχε κολλήσει στα 1.920 δολάρια η ουγγιά.