Quantcast

Ανεργία: Χιλιάδες οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης – Τι λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στο TL (Βίντεο)

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά οι ελεύθερες θέσεις στον κλάδο της εστίασης αυτή την στιγμή υπολογίζονται περίπου στις 20.000

Αντώνης Χρυσουλάκης

Χιλιάδες υπολογίζονται οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης ακόμα και τώρα που έφτασε το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς εξέφρασε την αγωνία πολλών επιχειρηματιών στον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι ψάχνουν για προσωπικό αλλά δεν μπορούν να βρουν. Ο ίδιος μιλώντας στο timeline.gr ανέφερε ότι οι κενές θέσεις στον κλάδο το καλοκαίρι έφτασαν μέχρι και τις 40.000. Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο τέλος της τουριστική σεζόν οι κενές θέσεις εργασίας στην εστίαση υπολογίζονται περίπου στις 20.000.

«Υπάρχει έντονο πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού αυτή τη στιγμή στον κλάδο της εστίασης. Το καλοκαίρι έλειπαν από τον κλάδο περίπου 40.000 υπάλληλοι τώρα αυτή τη στιγμή αν και δεν έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία υπολογίζεται ότι λείπουν περίπου 20.000 εργαζόμενοι» ανέφερε στο TL o κ. Καββαθάς. Και συνέχισε: «Αυτό γίνεται κυρίως λόγω της πανδημίας και του lockdown, καθώς είχαμε μία μετακίνηση του εργατικού δυναμικού σε άλλες ασχολίες διότι ήταν δύσκολο για αρκετούς να επιβιώσουν με τα 534 ευρω του επιδόματος που έπαιρναν». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις της εστίασης δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να βρουν σερβιτόρους και προσωπικό κουζίνας. Επίσης, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στο βοηθητικό προσωπικό. «Δεν βρίσκεις πλέον πουθενά σερβιτόρους και μάγειρες. Ακόμα ούτε βοηθητικό προσωπικό μπορείς να βρεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα είναι να επιμηκυνθεί κι άλλο η τουριστική σεζόν και στο τέλος οι υπάλληλοι να μην λαμβάνουν εποχιακό επίδομα όταν σταματούν την εργασία, αλλά να υπάρχει επιδότηση ώστε να μένουν στις θέσεις εργασίας τους και να μην χρειάζεται να μένουν ανενεργοί. «Έτσι θα μπορούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να βλέπουν τον κλάδο της εστίασης ως μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης» υπογράμμισε στο timeline.gr.

«Έπρεπε να περάσουν περίπου 7 μήνες για να καταφέρουμε να βρούμε τον άνθρωπο που χρειαζόμασταν»

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το παράδειγμα της κ. Μαρίας Ν., η οποία είναι ιδιοκτήτρια ενός μικρού μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Η ίδια εξομολογήθηκε στο TL ότι δυσκολεύτηκε αρκετά για να βρει μια σερβιτόρα. «Μας είχε πει μια κοπέλα που εργαζόταν σε μας ότι θα σταματούσε σε έξι μήνες. Άμεσα ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για άνθρωπο αλλά μάταια. Ρωτήσαμε παντού, μέχρι που βάλαμε αγγελίες σε εφημερίδες και διαδίκτυο. Έπρεπε να περάσουν περίπου 7 μήνες για να καταφέρουμε να βρούμε τον άνθρωπο που χρειαζόμασταν. Το παράδειγμά μας όμως δεν είναι το μόνο καθώς και σε άλλα μαγαζιά από την γειτονιά μας γίνεται συνέχεια αυτό» είπε.

«Ακόμα και σήμερα 6 μήνες απ’ όταν ανεβάσαμε ρολά ακόμα δεν είμαστε στελεχωμένοι όπως θα ήθελα»

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ο Αλέξης Κ., οποίος άνοιξε ένα μπαρ στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Όπως ανέφερε στο timeline.gr πιο πολύ δυσκολεύτηκε στο να στελεχώσει το μαγαζί παρά να το φτιάξει. «Μου πείρε περίπου 2 μήνες να φτιάξω το μαγαζί, δηλαδή να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες να βρω προμηθευτές κλπ. Για να βρω όμως προσωπικό μου πείρε πολύ περισσότερο. Ακόμα και σήμερα 6 μήνες απ’ όταν ανεβάσαμε ρολά ακόμα δεν είμαστε στελεχωμένοι όπως θα ήθελα. Έχουμε ελλείψεις στο σέρβις και στην κουζίνα. Προσπαθώ να κάνω και εγώ αρκετά πράγματα αλλά δεν γίνεται συνέχεια» είπε ο νέος επιχειρηματίας. Η απόγνωση των καταστηματαρχών είναι τόσο μεγάλη που πλέον προσπαθούν να «κλέψουν» προσωπικό από άλλα καταστήματα τάζοντας λίγα ευρώ παραπάνω ως μισθό στους εργαζόμενους.