Quantcast

Αναπτυξιακός: Ξεκινά η υλοποίηση των πρώτων επενδυτικών σχεδίων

Οι τρεις πρώτες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων που ενεργοποιούνται αφορούν στην μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα

Ξεκινά η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

 

 

Οι τρεις πρώτες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων που ενεργοποιούνται αφορούν στην μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα, την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων και την αγροτοδιατροφή που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.

Τα ποσά και οι κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων

Σε καθεμία από τις τρεις κατηγορίες θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας σε 450 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στην αρχική φάση εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου. Οι υπόλοιπες δέκα κατηγορίες που θα ακολουθήσουν αφορούν στον:

  • Ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό επιχειρήσεων,
  • Την πράσινη μετάβαση – περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων,
  • Το Νέο Επιχειρείν,
  • Το καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ),
  • Την έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία,
  • Την επιχειρηματική εξωστρέφεια,
  • Τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
  • Τις μεγάλες επενδύσεις,
  • Τις ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
  • Την επιχειρηματικότητα 360ο.

Κάθε ένα από τα προαναφερόμενα καθεστώτα ενισχύσεων, έχει διασφαλισμένο «κουμπαρά» ύψους 150 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 50% αφορά σε επιδοτήσεις και το υπόλοιπο 50% σε φοροελαφρύνσεις. Με άλλα λόγια για τα 13 προαναφερόμενα καθεστώτα τα επόμενα επτά χρόνια θα διατίθενται ετησίως 1,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μέχρι 975 εκατ. ευρώ θα δίνονται ως επιχορηγήσεις και άλλα 975 εκατ. ευρώ ως φοροαπαλλαγές.

Διασφαλισμένη χρηματοδότηση

Είναι η πρώτη φορά που κάθε καθεστώς διαθέτει διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στόχος αυτής της επιλογής είναι να υπάρξει πολυδιάστατη υποστήριξη επιχειρήσεων και όχι κάποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι να μονοπωλούν τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Αυτό συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια για παράδειγμα με τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα ή της μεταποίησης. Έτσι όμως, πού λίγο επωφελούνταν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν π.χ. στην έρευνα και την καινοτομία.

Πιθανώς η πρώτη πρόσκληση θα αφορά στη μεταποίηση

Οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων αναμένονται άμεσα και κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη πρόσκληση ένταξης επενδυτικών σχεδίων θα αφορά στο καθεστώς της Μεταποίησης.

Η κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο καθεστώς, καθώς ανεβαίνει στην ατζέντα της συζήτησης η επιστροφή στην Ευρώπη σημαντικού μέρους της παραγωγής που τα προηγούμενα χρόνια «μετακομίσε» σε χώρες εκτός της Ε.Ε.

Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το καθεστώς της ΔΑΜ, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας κ.ά., τομείς στους οποίους τόσο το Σχέδιο Πισσαρίδη, όσο και ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας δίνουν μεγάλη σημασία.

Σημειώνεται ότι με την έγκριση του τομεακού προγράμματος της ΔΑΜ, εγκρίθηκαν και οι επιπρόσθετες εδαφικές ενισχύσεις που σημαίνει επιπρόσθετη στήριξη 10% των επιχειρηματικών σχεδίων των περιοχών Δυτ. Μακεδονίας, των δήμων Οιχαλίας, Τρίπολης και Γορτυνίας στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο.

Η στήριξη στις περιοχές αυτές συμφωνά με τις κοινοτικές αρχές μπορεί να φτάσει ακόμη και το 70%. Στο Βόρειο Αιγαίο, η ενίσχυση μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 75% που είναι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης.

Έτσι μια μικρή επιχείρηση με έδρα π.χ. την Πτολεμαΐδα, μπορεί να υποβάλλει ένα επενδυτικό σχέδιο στην Αναπτυξιακό Νόμο ύψους π.χ. 1 εκατ. ευρώ, και αυτό να επιχορηγηθεί από τον Αναπτυξιακό νόμο με 700.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι βάσει του Αναπτυξιακού, άμεσες χρηματικές ενισχύσεις λαμβάνουν μόνον οι μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλες λαμβάνουν αποκλειστικά φοροαπαλλαγές.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις το Νοέμβριο

Με βάση το χρόνο δημοσιοποίησης της πρώτης πρόσκλησης υποβολής, οι πρώτες εκταμιεύσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Κάθε καθεστώς ενίσχυσης που θα ανακοινώνεται, δίνει περιθώριο τριών μηνών για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων και με τη λήξη του, θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία αξιολόγησης.

Με βάση το νέο νόμο οι διαδικασίες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, δεν θα ξεπεράσουν τις 60 ημέρες. Επομένως ένας εύλογος χρόνος ένταξης επενδυτικών σχεδίων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι ο Νοέμβριος.

Πάντως οι επιχειρήσεις που θα είναι αρκετά σίγουρες για την έγκριση των σχεδίων τους, μπορούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων τους αμέσως μετά την υποβολή τους. Αρκεί να είναι σίγουρες ότι κατά την υποβολή τα έχουν πράξει όλα σωστά. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναμένουν την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:

  • για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ,
  • για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000)ευρώ,
  • για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,
  • για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
  • για συνεταιρισμούς, στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.