Αναπτυξιακός: Επιδοτήσεις έως και 80% για νέες επενδύσεις

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του 2022

Επιδοτήσεις έως 80% για επενδύσεις από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με τα ποσοστά ανά μέγεθος επιχείρησης να διαμορφώνονται έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, έως 70% για τις μεσαίες και έως 80% για τις μικρές.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του 2022, αποτελεί τον ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της χώρας και θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Τα άλλα δύο είναι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μπορούν να παντρευτούν με τον Αναπτυξιακό Νόμο δίνοντας τη δυνατότητα στον επενδυτή να αποκτήσει έναν “κουμπαρά” από δύο διαφορετικές πηγές και οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ. Ήδη περισσότερες από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν να δουν ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και νέος Αναπτυξιακός παρέχει την πιο συμφέρουσα επιδότηση.

60 ημέρες για την έγκριση των επενδύσεων
Την ίδια στιγμή σημαντική επιτάχυνση στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων από τις 670 ημέρες που ήταν προ διετίας στις 60 ημέρες υπόσχεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος με τους Ορκωτούς ελεγκτές να αποκτούν διευρυμένο ρόλο στην όλη διαδικασία. Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει η επένδυση που θα ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο να είναι τουλάχιστον 150.000 ευρώ, για τις μικρές τουλάχιστον 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες τουλάχιστον 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες 1 εκατ. ευρώ. Επίσης σημαντικό είναι να σημειωθεί πως αν κάποιος έχει ξεκινήσει πριν υποβάλει την αίτηση υπαγωγής της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο τότε απεντάσσεται το σχέδιο του. Παράλληλα ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του ορίου των φορολογικών απαλλαγών. «Υπάρχει μια συζήτηση και με το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το αν θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε το όριο. Αυτό θα κριθεί με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού» αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Ύψος ενισχύσεων
Οι εντάσεις και τα ανώτατα ύψη των ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων κάθε καθεστώτος ενίσχυσης, τελούν υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Οι μέγιστες εντάσεις ενισχύσεων για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα (εγκεκριμένα ανώτατα όρια περιφερειακών ενισχύσεων) καθορίζονται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) και αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εν λόγω εντάσεις προσαυξάνονται κατά 10% για μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

β. Οι αναφερόμενες στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αυξημένες εντάσεις ενισχύσεων του ΧΠΕ δεν ισχύουν για επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ.

γ. Για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες άνω των 50 εκατ. ευρώ (μεγάλα επενδυτικά σχέδια) το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης για μεγάλο επενδυτικό έργο υπολογίζεται ως εξής:

εα. Για το τμήμα της δαπάνης μέχρι 50 εκατ. ευρώ, παρέχεται το 100% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, εξαιρουμένης της αυξημένης έντασης ενίσχυσης για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ανώτατο περιφερειακό όριο),

εβ. για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ παρέχεται το 50% της ανώτατης επιτρεπόμενης έντασης περιφερειακής ενίσχυσης στην οικεία περιοχή, και

εγ. για το τμήμα της δαπάνης που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ δεν παρέχεται κανένα ποσοστό ενίσχυσης.

Ανώτατα ποσά ενισχύσεων
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται πως οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια, για χρονική περίοδο 3 ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του. Ως ποσό ενίσχυσης, ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπόψη το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. Το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης περικόπτεται αναλογικά κατά είδος ενίσχυσης και ομάδα δαπανών.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, μετακινείται προς τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στην πράσινη μετάβαση και στην ενίσχυση λιγότερο ευνοημένων περιοχών της χώρας και περιοχών που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

Με τον νέο νόμο θεσπίζονται 13 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία δύνανται να υπάγονται σε 13 κατηγορίες:

Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων

Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων

Νέο Επιχειρείν

Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία

Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία

Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα

Επιχειρηματική εξωστρέφεια

Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Μεγάλες επενδύσεις

Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Επιχειρηματικότητα 360ο.

Επίσης καθορίζεται στο 25% το ποσοστό της οικονομικής συμμετοχής του φορέα του επενδυτικού σχεδίου επί του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.

Πηγη: powergame.gr