Ανάπτυξη πάνω από 3,2% φέτος προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία (Βίντεο TL)

Το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί στο 4,1%

Επιμέλεια: Κατερίνα Καμπόλη

 

 

Aνάπτυξη 3,2% το 2022, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2021-2022, με την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος να προκαλεί αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία.

 

Το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί στο 4,1%,ενώ και για το 2024 εκτιμάται σχετικά υψηλός, στο 3,6%,υπό την προϋπόθεση ότι η γεωπολιτική κρίση θα αποκλιμακωθεί έως το τέλος του 2022 και ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν.

 

Σύμφωνα με την Έκθεση, η δυναμική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ επηρεάζεται από τρεις παράγοντες:

 

  • Τον πόλεμο στην Ουκρανία,

 

  • Τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα και

 

  • Την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μέσω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ

 

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο του 2022.

 

Η εγχώρια δημοσιονομική πολιτική αντέδρασε στις δυσμενείς συνθήκες με εφαρμογή στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την ταχεία άνοδο των τιμών της ενέργειας.

 

Σε συνδυασμό με την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον προσεχή Αύγουστο, την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων από δύο διεθνείς οίκους, την πολύ θετική πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων και την ανακοίνωση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα από σημαντικές εταιρίες του εξωτερικού, δημιουργούνται μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

 

Δείτε όλο το κείμενο της έκθεσης  εδώ