Ανάπτυξη 8,5% με 9% αναμένει για το 2021 ο Γιάννης Στουρνάρας

«Η ανάπτυξη θα λειτουργήσει ως γέφυρα στη δημοσιονομική συρρίκνωση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, για να μην έχουμε προβλήματα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους»

«Θα εκπλήξει η ανάπτυξη του 2021», εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας την τοποθετούν γύρω στο 8,5%-9%. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι για 6,9%.

 

Για το 2022 ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Mega, είπε ότι τα υποδείγματα της ΤτΕ δείχνουν πως ένας ρυθμός 4,5%-5% είναι εφικτός.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι χάρη στην ανάπτυξη αυτή θα αντισταθμιστεί η απόσυρση των μέτρων στήριξης που πήρε η κυβέρνηση το 2021. Οπως είπε, η Ελλάδα ήταν ίσως η χώρα που έδωσε τη μεγαλύτερη στήριξη στην Ευρωζώνη, τηρουμένων των αναλογιών και αναλόγως το «φρένο» που πατάει το 2022 είναι μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και το πρωτογενές έλλειμμα θα υποχωρήσει από 6,5%-7% σε 1%-1,5% του ΑΕΠ.

«Η ανάπτυξη», είπε ο κ. Στουρνάρας, «θα λειτουργήσει ως γέφυρα στη δημοσιονομική συρρίκνωση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, για να μην έχουμε προβλήματα βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Για το 2022 είναι εφικτή η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%-5%, εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επενδυτική βαθμίδα για τα ελληνικά ομόλογα δεν αποκλείεται να έρθει προς το τέλος του 2022 και οπωσδήποτε το 2023. Αρκεί βέβαια, πρόσθεσε, να μην υπάρχουν αρνητικές εξωγενείς εκπλήξεις. Εξηγώντας τη σημασία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε ότι τα 100 περίπου funds που ασχολούνται με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα γίνουν 1.000, ανοίγοντας νέους δρόμους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες: η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης, λόγω του πληθωρισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας που ήταν σημαντική το 2021 και θα είναι και το 2022, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επηρεάζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι στην Ευρώπη φυσάει τώρα ένας διαφορετικός άνεμος από εκείνον της εποχής των μνημονίων, πιο φιλικός προς τις χώρες του Νότου. Ο ίδιος τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ της μονιμοποίησης ενός μηχανισμού σαν το Ταμείο Ανάκαμψης, ενός κεντρικού επενδυτικού μηχανισμού, που θα λαμβάνει υπόψη του τους εξωτερικούς κλυδωνισμούς στις χώρες. Ως προς τη χρηματοδότησή του παρέπεμψε σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους. Γι’ αυτό και είπε ότι στην Ευρώπη, όπου πριν από την πανδημία είχαμε πέσει σε διαρθρωτική ύφεση, με πάρα πολύ χαμηλό πληθωρισμό, δεν βλέπουμε για ποιο λόγο να γίνει αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ θετική απόφαση τη συνέχιση της αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μέσω της επανεπένδυσης μέχρι και το 2024.