Quantcast

Alpha Bank: Αισιοδοξία για τα κέρδη παρά την αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η Alpha Bank έχει εισέλθει σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) έως τα μέσα του 2022

Την αισιοδοξία του ότι ο όμιλος της Alpha Bank θα εστιαστεί στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας του, παρά την σκιά αβεβαιότητας που ρίχνει στις προοπτικές του 2022 ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης σε μήνυμά του με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης.

 

Το 2021 έκλεισε με ζημιές 2,90 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας, η οποία περιλάμβανε 11 συναλλαγές αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, πωλήσεις και τιτλοποιήσεις, συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ.

Εάν δεν ληφθούν υπόψιν οι σχετικές έκτακτες ζημιές, τα προσαρμοσμένα μετά από φόρους κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 330 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 87 εκατ. ευρώ του 2020.

«Η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ρίχνει σκιά αβεβαιότητας στις προοπτικές του τρέχοντος έτους, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ύψος του πληθωρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο ίδιος, «ο υγιής και ισχυρός ισολογισμός μας και τα εν εξελίξει έργα μετασχηματισμού, προς όφελος των πελατών και του προσωπικού μας, μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας μας και στην εμπέδωση της θετικής μας συμβολής προς τους πελάτες, τους μετόχους και την κοινωνία».

Οι στρατηγικοί στόχοι

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της τράπεζας, υπογράμμισε ότι το 2021 «πέτυχε μία σειρά από σημαντικούς στρατηγικούς στόχους, γεγονός που της επιτρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η Alpha Bank έχει εισέλθει σε τροχιά επίτευξης μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) έως τα μέσα του 2022.

«Μάλιστα, στο δ’ τρίμηνο του 2021, καταγράφηκε σημαντική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού» ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

Χαρακτήρισε δε ισχυρή την κεφαλαιακή θέση του ομίλου, με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,1%, και τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 σε 13,2%.

«Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει πλήρως τον αναμενόμενο αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ, που προβλέπονται στο Στρατηγικό μας Σχέδιο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε σχέση με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι το 2021 οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, με την καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

«Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του 2022 με σημαντικές χρηματοδοτήσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «επιταχυνόμενη πρόοδο ως προς τη μείωση του κόστους», που συνέβαλε στην ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας του ομίλου.

Οι προβλέψεις για το 2022

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η προοπτική της ανάπτυξης το 2022 παραμένει θετική, υποστηριζόμενη από την αναμενόμενη ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς και τη σημαντική εισροή επενδυτικών πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παρ΄ όλα αυτά, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή υπόκειται σε αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα και πληθωριστικό κίνδυνο, ο οποίος μπορεί να αποδυναμώσει την ανοδική πορεία του οικονομικού κλίματος, το οποίο στις αρχές του 2022 κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του από τον Οκτώβριο του 2000.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της χώρας μας από τις εισαγωγές ενέργειας και των αρνητικών επιπτώσεων στις αφίξεις τουριστών εξαιτίας της φθίνουσας αγοραστικής δύναμης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών» εκτιμά η Alpha Bank.

Πιστεύει δε ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία συνδέονται επίσης με τις ισχυρές πληθωρικές πιέσεις, οι οποίες εντάθηκαν μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,6% το 2021, παραμένει σε ανοδική πορεία, φθάνοντας το 6,3% τον Φεβρουάριο του 2022, τροφοδοτούμενος κατά κύριο λόγο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

«Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και των τιμών των τροφίμων, εξέλιξη η οποία ωστόσο, αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά» υποστηρίζει η διοίκηση της Alpha Bank.

Τα επιτεύγματα του 2021

Η Alpha Bank πέτυχε το 2021 τον στόχο για την κερδοφορία της, με την απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων της να διαμορφώνεται στο 5%.

Επίσης, επιτεύχθηκαν νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού οι στόχοι του στρατηγικού σχεδίου αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και τις ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού.

Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων μειώθηκε σε 13% από 42,5%, ενώ αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα του ομίλου το δ΄ τρίμηνο του 2021 και στο σύνολο της χρήσης, διαμορφώθηκαν ως ακολούθως:

• Το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 5,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 297,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα έκτακτου εσόδου ύψους 6,8 εκατ. ευρώ. που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 λόγω αναδιάρθρωσης μεγάλου επιχειρηματικού δανείου στην Κύπρο.

Μη λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω έσοδο, το Καθαρό έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

• Tο δ’ τρίμηνο 2021, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα αυξήθηκαν κατά 9,7% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα των εποχικά υψηλότερων εξόδων προβολής και διαφήμισης καθώς και φόρων.

Για το 2021, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού. Η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους ύψους 132 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό αναμένεται να λογιστικοποιηθεί εντός του 2022.

• To δ’ τρίμηνο 2021, το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 135,8 εκατ. ευρώ. έναντι 219,4 εκατ. ευρώ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της μείωσης στο Καθαρό Έσοδο Τόκων και των υψηλότερων επαναλαμβανόμενων και «Εξαιρούμενων κονδυλίων».

Σε ετήσια βάση, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 6,9% και ανήλθε σε 800,1 εκατ. ευρώ., καθώς η αρνητική επίπτωση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων από τη μείωση στο χαρτοφυλάκιο των δανείων, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των συναλλαγών (Galaxy, Cosmos), αντισταθμίστηκε μερικώς από τη θετική συνεισφορά του Προγράμματος TLTRO III στο Καθαρό Έσοδο Τόκων και από τα αυξημένα καθαρά έσοδα από προμήθειες.

• Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των συναλλαγών χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα μη οργανικών ενεργειών διαχείρισης των Καθυστερήσεων, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 1091 μονάδες βάσης.

Τα έξοδα διαχείρισης καθυστερήσεων ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των παραπάνω προβλέψεων, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 85 μονάδες βάσης για το 2021, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από τον αρχικό τεθέντα στόχο των 120 μονάδων βάσης σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο.

Η επίπτωση των συναλλαγών ΜΕΑ ανήλθε σε 423 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, κυρίως ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων των συναλλαγών “Orbit” και “Sky”, στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση» εν όψει της αναμενόμενης εκποίησής τους.

• Το 2021, τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ.

• Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών που προέκυψαν από τη συναλλαγή Galaxy και καταγράφηκαν το β’ τρίμηνο, το Αποτέλεσμα μετά από Φόρους διαμορφώθηκε σε -2,9 δισ. για το έτος 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και το Κεφαλαιακό Σχέδιο της Τράπεζας.

Αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα το δ΄ τρίμηνο 2021
• Το δ’ τρίμηνο 2021, καταγράφηκε ουσιαστική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank (+ 0,5 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση) μετά από μία 10ετή προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού.

Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ το 2021 ( 1,6 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην οικονομία. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ για το έτος, που προέκυψε από τη χορήγηση δανείων ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

• Η δυναμική του Δικτύου της Alpha Bank αποτελεί μοχλό ενίσχυσης των χορηγήσεων Wholesale Banking, καθώς η Τράπεζα ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να ανέλθει σε 2,2 δισ. ευρώ το 2022.

• H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 400,4 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το δ’ τρίμηνο κατέγραψε επίδοση που ξεπερνά τον στόχο των 100 εκατ. ευρώ, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, εξαιρουμένων των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς, ανήλθε σε 41% σε ετήσια βάση.

• Νέο υψηλό κατέγραψαν οι εγχώριες καταθέσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 41,6 δισ. ευρώ, κυρίως από καταθέσεις πρώτης ζήτησης, οι οποίες αποτελούν ποσοστό άνω του 80% των συνολικών εγχώριων καταθέσεων.

• Στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ

• Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε σε 13,1% από 42,5% το προηγούμενο έτος και αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.

• Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν σε επίπεδα κάτω των 5 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των δανείων της συναλλαγής Orbit, στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση», εν όψει της ολοκλήρωσής της.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου επιτρέπουν στην Alpha Bank να μειώσει περαιτέρω τον στόχο της αναφορικά με το κόστος πιστωτικού κινδύνου, σε 70 μονάδες βάσης για το 2022.

• Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 47%, ενώ στην Ελλάδα σε 45%, λόγω της αναταξινόμησης της περιμέτρου των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση». Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 99%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 151%.

• Το ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ του Ομίλου αντανακλάται στον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 183% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και στη σημαντική μείωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στο 78%, έναντι 90% στην αρχή του έτους.

• Τον Δεκέμβριο 2021, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 400 εκατ. ευρώ. και με επιτόκιο έκδοσης 3%, μετά από την εναρκτήρια έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ. που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας και διαφοροποιώντας την επενδυτική της βάση.

• Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σταθερή σε 13 δισ. ευρώ Tο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το δ’ τρίμηνο 2021 (- 5 μονάδες βάσης).