Quantcast

Άλμα πληθωρισμού 6,2% τον Ιανουάριο

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών

Νέο υψηλό ρεκόρ σημείωσε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, σκαρφαλώνοντας στο 6,2%.

 

Με αυξανόμενο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγάλο πλήγμα στις τσέπες των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%, σε επίπεδο τιμής πώλησης στα σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από το e-katanalotis.gov.gr.

Όταν τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 65%.

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος ενέργειας, μετακίνησης, θέρμανσης που πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δείχνουν ότι θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες

Άλλωστε, στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα φτάνει στο 3,1% (0,8% η πρόβλεψη του προϋπολογισμού) για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τελευταία της ΤτΕ, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat που ανακοινώθηκαν , ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιανουάριο προβλέπεται ότι διαμορφώθηκε σε 5,5% έναντι ετήσιας μεταβολής 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021. Εάν η εκτίμηση της Eurostat επιβεβαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 5% ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 (5,2%), ενώ την ίδια χρονιά είχε φτάσει και στο 5,7% (Σεπτέμβριος του 2010). Αξίζει βέβαια να υπενθυμιστεί πως οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα ήταν υψηλότεροι κατά το 2020 σε σχέση με τους σημερινούς.

Στα ύψη και ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Ιλιγγιώδη άνοδο σημείωσε για ακόμη ένα μήνα στην Ελλάδα ο αποκαλούμενος και ως εισαγόμενος πληθωρισμός, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών στα πετρελαιοειδή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 23,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Δεκεμβρίου 2020.