Quantcast

Αλέξης Πατέλης στο Nταβός: Γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης παρά τις αναταράξεις

Οι αυξανόμενες επενδύσεις και το revenge travel που έχει ωθήσει τις τουριστικές αφίξεις στα επίπεδα του 2019

Η ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί ανθεκτική στις διεθνείς προκλήσεις και χάρη στις επενδύσεις και το τουριστικό ρεύμα στη χώρα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τις αναταράξεις, υπογράμμισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης κατά τη σημερινή του ομιλία στο Greek House Davos, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ο κ. Πατέλης επεσήμανε ότι τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις στη χώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 και ότι η τάση του «revenge travel» (σσ όρος χρησιμοποιείται για άτομα που σκοπεύουν κάνουν έξτρα ή απρογραμμάτιστα ταξίδια μετά την κρίση της πανδημίας) θα ωφελήσει τα μέγιστα για την ελληνική οικονομία. Κατά την τοποθέτηση του επίσης υπογράμμισε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, την αλλαγή σελίδας του τραπεζικούς μας συστήματος και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν σημαντικό προορισμό.

Υπογράμμισε δε ότι «απομένει το τελευταίο καρφί στην κάσα της οικονομικής κρίσης», που δεν είναι άλλο απ’ την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. Κάτι, που όπως είπε, θα γίνει ως το 2023 “και θα απελευθερώσει σημαντικά Κεφάλαια που θέλουν να τοποθετηθούν στη χώρα αλλά σήμερα δεν μπορούν» λόγω της υφιστάμενης πιστοληπτικής αξιολόγησης.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρώτα απ’ όλα περάσαμε μία μεγάλη κρίση οπότε δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε υπερβολές που υπήρξαν σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα 10 χρόνια μετά και υπάρχει μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που δεν πήρε στεγαστικό δάνειο. Οπότε δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος από την αύξηση του κόστους χρήματος», υπογράμμισε ο κ. Πατέλης.

Αναφερόμενος στα δανειακά βάρη της ίδιας της χώρας σημείωσε ότι το δανειακό προφίλ της χώρας είναι τέτοιο που την προφυλάσσει από περιπέτειες. «Έχουμε μπροστά μας μία μακροπρόθεσμη περίοδο λήξης των δανείων μας που φθάνουν την εικοσαετία, όταν στις ΗΠΑ κατά μ.ο. είναι 5 χρόνια και στην Ιταλία 8 χρόνια. Έπειτα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αφορά δάνεια από θεσμούς με σταθερό μέσο επιτόκιο μόλις 1,4% αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Μάλιστα η αύξηση του πληθωρισμού θα προκαλέσει και τη μείωση της σχέσης ΑΕΠ/Χρέους», πρόσθεσε. Αναφερόμενος δε στις επιχειρήσεις της χώρας τόνισε ότι «έχουν επιδείξει τεράστια ανθεκτικότητα την περίοδο της κρίσης, όταν το ΑΕΠ μόλις σε μία χρονιά μειώθηκε 25%. Οπότε έχουν καλή διοίκηση και είναι ανθεκτικές απέναντι στο διεθνές σοκ», σημείωσε.

Ο κ. Πατέλης εστίασε επίσης στα μεγάλα βήματα που έγιναν για την εξυγίανση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος εν γένει. Υπογράμμισε πως μέσω του «Ηρακλή» το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των 4 συστημικών τραπεζών πλέον είναι μονοψήφιο. Στάθηκε επίσης στο νέο πτωχευτικό νόμο και υπογράμμισε πως το 50% των δανείων που θα δοθούν απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης σε επενδυτικά σχέδια θα δοθούν μέσω των 4 μεγάλων τραπεζών.

Ο ίδιος απαρίθμησε επίσης τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην οικονομία τα τελευταία χρόνια ώστε να καταστεί η χώρα να γίνει φιλική στο επιχειρείν, όπως οι παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας. Κινήσεις, που όπως επισήμανε, είχαν αποτέλεσμα, καθώς η χώρα εξελίσσεται σε έναν σημαντικό επενδυτικό προορισμό.

Ερωτηθείς για τον τουρισμό, τόνισε ότι εξακολουθεί να αποτελεί έναν απ’ τους σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας, ο όποιος μάλιστα φέτος αναμένεται να την ενισχύσει καταλυτικά. «Ήδη οι αφίξεις στην Αθήνα βρίσκονται στα επίπεδα του 2019», τόνισε ο κ. Πατέλης εξηγώντας μάλιστα πως η τάση του «revenge travel» που έχει αποκτήσει δυναμική τον τελευταίο χρόνο βοηθά τη χώρα έναντι των διεθνών αναταράξεων.

«Με την πανδημία ξαφνικά υπήρξε στροφή απ’ τις υπηρεσίες στα καταναλωτικά αγαθά. Ο κόσμος δεν μπορούσε να ταξιδέψει οπότε το έριξε στις αγορές μέσω διαδικτύου κι όχι μόνο. Τώρα αυτό αντιστρέφεται και πιθανόν να μεγεθυνθεί και απ’ την αύξηση του πληθωρισμού. Τώρα ο κόσμος λέει ‘δεν χρειάζομαι τόσα υλικά αγαθά, ας πάω ένα ταξίδι στην Ελλάδα’», σημείωσε ο κ. Πατέλης.

Ο ίδιος επανέλαβε πως στόχος της Ελλάδας ώστε να βάλει για πάντα πίσω της τη μεγάλη περιπέτεια της κρίσης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει το 2023. «Είναι το τελευταίο καρφί στην κάσα της κρίσης. Όταν γίνει αυτό, γιατί απέχουμε μόλις μία κατηγορία στις κλίμακες των οίκων αξιολόγησης ώστε να το πετύχουμε, θα απελευθερωθούν Κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα όμως σήμερα δεν μπορούν», κατέληξε ο κ. Πατέλης.