Ακίνητα: Ενστάσεις από εκατοντάδες δήμους για τις υψηλές αντικειμενικές

Στην καλύτερη περίπτωση οι νέες τιμές, εφόσον φέρουν και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2023

Εκατοντάδες δήμοι προετοιμάζουν τις ενστάσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές ζώνης που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Με τις ενστάσεις θα ζητούν να επανακαθοριστεί η τιμή ζώνης, καταθέτοντας ταυτόχρονα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλότερες στις περιοχές τους από αυτές που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Ωστόσο, ακόμα και εάν «δικαιωθούν» οι νέες τιμές, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα τεθούν σε ισχύ με την έκδοση της απόφασης και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι νέες τιμές, εφόσον φέρουν και τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2023. Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αναδρομικότητα, ούτε στις τιμές ζώνης ούτε στον ΕΝΦΙΑ που υπολογίστηκε με βάση αυτές.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 54 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προβλέπεται «υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από τη 10η/12/2022 έως και την 20ή/1/2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων». Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών δέχονται ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων. Εάν, όμως, πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τη διαδικασία, που αναμένεται να είναι δυσκολότερη απ’ όλες, για την ένταξη των τελευταίων οικισμών στο σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για 2.500 οικισμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 19% του συνόλου των οικισμών. Σε όρους πληθυσμού, αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και αφορούν αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών, αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες ζώνες. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες:

σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος,

σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα,

σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα,

και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι.