Απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ ή 15% σε ετήσια βάση πρόκειται να επιφέρει στους Έλληνες αγρότες η εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Αυτό προκύπτει από μελέτη επιστημόνων για λογαριασμό του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), ο οποίος καταθέτει σειρά προτάσεων στην Κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των νέων πολιτικών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΣΥΦ, «η εξασθένηση της ήδη ανεπαρκούς χημικής εργαλειοθήκης της φυτοπροστασίας θα έχει τις εξής επιπτώσεις σε 7 σημαντικές για την ελληνική γεωργία καλλιέργειες:
-«Βαμβάκι (3 εκατομμύρια στρέμματα): Αύξηση του κόστους παραγωγής κατά περίπου 250%, με το κύριο μέρος της αύξησης να αφορά στη ζιζανιοκτονία. Η απόδοση σε κιλά ανά εκτάριο θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% , και θα επέλθει σταδιακή εγκατάλειψη της καλλιέργειας από πολλούς Έλληνες παραγωγούς με δυσάρεστες επιπτώσεις τόσο στην εισροή επιδοτήσεων όσο και στο αγροτικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, αλλά και στο εμπορικό ισοζύγιο».
-Ελιά (9 εκατομμύρια στρέμματα): Αύξηση του κόστους παραγωγής κατά περίπου 40%, μείωση της παραγωγής κατά 50% (European Crop Protection Association, 2020) και μείωση του ακαθάριστου κέρδους των παραγωγών κατά 37%.
-Ροδάκινο (780 χιλιάδες στρέμματα): Αύξηση του κόστους παραγωγής κατά περίπου 60%, και μείωση ακαθάριστης προσόδου κατά 100%.
-Αμπέλι (1 εκατομμύρια στρέμματα): Αύξηση του κόστους παραγωγής κατά περίπου 300%, και μείωση ακαθάριστης προσόδου κατά 30%.
Κηπευτικά: Μείωση της παραγωγικότητας κατά περίπου 44% για την υπαίθρια τομάτα και το αγγούρι, καθιστώντας τις καλλιέργειες οικονομικά μη βιώσιμες για τους παραγωγούς.
Μηλοειδή (148 χιλιάδες στρ., κυρίως μήλα και αχλάδια): Κίνδυνος απώλειας του 65% της παραγωγής. Εκτιμάται ότι οι καλλιέργειες των μηλοειδών αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα ως προς την αντιμετώπιση σημαντικών εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών.
-Σιτάρι (2,5 εκατ. στρ.): Δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από την απόσυρση δραστικών ουσιών και την εφαρμογή της Πράσινη. Εκτιμώμενη μείωση παραγωγής 10%».
Τέσσερις προτάσεις για άμβλυνση των επιπτώσεων
Ο ΕΣΥΦ επισημαίνει ότι «οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η Πράσινη Συμφωνία στην γεωργική πρακτική μπορούν να αμβλυνθούν με μέτρα και δράσεις που εφόσον στηριχθούν θεσμικά, μπορούν να έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα» και προτείνει ενδεικτικά τις εξής τέσσερις δράσεις:
-«Κατάρτιση μιας αναλυτικής μελέτης επιπτώσεων η οποία θα καταδεικνύει τις επιπτώσεις της μειωμένης χημικής φυτοπροστασίας στην παραγωγή τροφίμων και άλλων σημαντικών γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας. Η μελέτη αυτή θα αποτελεί τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα οδηγό δράσης για τους εμπλεκόμενους. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη μελέτη έχει ήδη γίνει από την Ισπανία, την Πορτογαλία, και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα η μελέτη μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την τεχνική βοήθεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και να διενεργηθεί από σύμπραξη επιστημονικών φορέων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπενάκειο, ΕΛΓΟ) και του ΕΣΥΦ με την καθοδήγηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
-Ισχυρή και στοχευμένη υποστήριξη εντός των Ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να διατηρηθούν οι κρίσιμες για την Ελληνική γεωργία, δραστικές φυτό-προστατευτικές ουσίες. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΣΥΦ διατίθεται να συνεργαστεί στενά με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ισχυρή άποψη (βασισμένη σε επιστημονικά αλλά και κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια) για την ανάγκη διατήρησης, απαραίτητων για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής γεωργίας, δραστικών ουσιών (πχ. εντομοκτόνα για δάκο, ζιζανιοκτόνα για βαμβάκι, νηματωδοκτόνα για κηπευτικά κ.α.).
-Ενσωμάτωση συγκεκριμένων αντίμετρων στην έγκριση των φυτοπροστατευτικών ουσιών, που θα λειτουργήσουν ως μέτρα άμβλυνσης του κινδύνου ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται οι δραστικές ουσίες που είναι απαραίτητες στην ελληνική γεωργία. Σημειώνεται ότι αυτά τα αντίμετρα συχνά δρουν συνδυαστικά με τις αγρο-περιβαλλοντικές δράσεις. Επικουρικά μπορεί να λειτουργήσουν η ταχεία έγκριση νέων σκευασμάτων συμβατών με τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας, με ενίσχυση του ρόλου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ.
-Η ενσωμάτωση στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ περιβαλλοντικών πρακτικών που θα βοηθήσουν τους αγρότες στη μετάβαση στη νέα κατάσταση και θα αμβλύνουν τις συνέπειες της Πράσινης Συμφωνίας (επενδύσεις, κατάρτιση, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα και οικολογικά σχήματα).
Πηγή: powergame.gr