Αγορά τροφίμων: Ανησυχία για νέο γύρο ανατιμήσεων λόγω Ουκρανίας

Οι τιμές σε τρόφιμα, όπως αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, έλαια, γαλακτοκομικά, κρέας, φρούτα, λαχανικά, αλλά και στην ενέργεια, αναμένεται να πάρουν φωτιά, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Και αυτό θα πλήξει περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά, που πάνω από το 30% του εισοδήματος τους κατευθύνεται στην κάλυψη βασικών αναγκών όπως είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ο τρίτος και όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, αντίστοιχα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, και οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν οδηγήσει την τιμή του σιταριού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Η Ουκρανία, γνωστή ως «ο φούρνος της Ευρώπης», από την οποία η Ελλάδα εισάγει μαλακό σιτάρι, κατευθύνει το 40% των εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, όπου υπάρχουν ανησυχίες ότι περαιτέρω ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή.

Οι τιμές θα αυξηθούν παντού

Όμως, όπως λένε αναλυτές, τα γεωργικά προϊόντα, όπως και το πετρέλαιο, τείνουν να εμπορεύονται σε όλο και πιο ολοκληρωμένες παγκόσμιες αγορές. Κατά συνέπεια για τους καταναλωτές οι τιμές θα αυξηθούν παντού, προσθέτουν. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ουρανίου, τιτανίου, σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα. Και ο χάλυβας της χώρας αποτελεί περίπου το 10% των εισαγωγών της Ευρώπης.

Η Capital Economics προειδοποιεί πως εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, το πετρέλαιο θα φτάσει ακόμη και τα 140 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά MWh. Αυτό θα οδηγήσει, όπως λένε βιομήχανοι στο powergame, σε εκτόξευση του ήδη υψηλού κόστους ενέργειας και σε ανατιμήσεις στα προϊόντα που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου της και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία η οποία είναι ένα «μεγάλο βενζινάδικο», όπως την αποκάλεσε ο Τζέισον Φούρμαν, οικονομολόγος του Χάρβαρντ που ήταν σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Έκλεισαν τα εργοστάσια

Η επίθεση στην Ουκρανία, είχε και τις πρώτες επιπτώσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Η Coca Cola HBC, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters, έκλεισε το εργοστάσιό της στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι μετά την εισβολή της Ρωσίας. Στη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της ERGOPACK που βρίσκεται στο Kaniv, προχώρησε και η Γρ. Σαράντης. Η εταιρεία ΓΡ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου.

Πηγή: Powergame.gr