Αγορά τεχνολογίας: Καπνός έγιναν 400 δισ. στην Ευρώπη το 2022

Στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς τεχνολογίας το 2022 δεν θα γραφτεί με χρυσά γράμματα

Οι εταιρείες του κλάδου μάλλον θα ήθελαν να γραφτεί με γράμματα, που θα ξεθωριάσουν στον χρόνο, ώστε να ξεχάσουν ένα έτος στη διάρκεια του οποίου είδαν 400 δισ. δολ. να γίνονται κυριολεκτικά… καπνός.

Οι αποτιμήσεις του κλάδου στην Ευρώπη διολίσθησαν φέτος στα 2,7 τρισ. δολ. έναντι 3,1 τρισ. δολ. το περασμένο έτος. Την ίδια στιγμή, οι τεχνολογικές startups έγιναν λιγότερο ορατές στα ραντάρ των επενδυτών, με τις χρηματοδοτήσεις που σήκωσαν να μειώνονται κατά 15 δισ. δολ. σε σχέση με το 2021.

Πρακτικά, φέτος οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης υποδέχτηκαν χρηματοδοτήσεις 85 δισ. δολ., όταν το 2021 είχαν κάνει ιστορικό ρεκόρ με 100 δισ. δολ. Πρόκειται για μια μείωση της συνολικής χρηματοδότησης κατά 18%, αν και πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσό -ιστορικά- που έχει διατεθεί στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, οι αυξήσεις επιτοκίων, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η οικονομική αβεβαιότητα έριξαν βαριά σκιά στον τεχνολογικό κλάδο. Οι επενδυτές έκαναν ένα βήμα πίσω, επαναξιολογώντας τις τοποθετήσεις τους σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, στριμώχνοντας με τη στάση τους τον κλάδο… στα σχοινιά.

Ακόμη και οι κολοσσοί δακρύζουν

Ανάμεσα στις συμπληγάδες της γεωπολιτικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας, οι αποτιμήσεις ευρωπαϊκών κολοσσών της τεχνολογίας έχουν κυριολεκτικά κατακρημνιστεί. Για παράδειγμα, η υπερδύναμη του fintech και παγκόσμιος πρωτοπόρος στο BNPL (buy now pay later), Klarna, είδε την αξία της να κατρακυλά κατά 85%, από τα 45,6 δισ. δολ. σε μόλις 6,7 δισ. δολ.

Την ίδια περίοδο, οι μετοχές της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ροής μουσικής Spotify υποχώρησαν στη διάρκεια του έτους κατά περισσότερο από 60%.

Η επίδραση του πολέμου στην εικόνα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι καταλυτική. Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκίνησε με το δεξί για τον κλάδο, με τα επίπεδα των επενδύσεων σε τεχνολογικές εταιρείες να αυξάνονται κατά 4%.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο, οι πολεμικές ιαχές ακούμπησαν και την τεχνολογία, που είδε τους επενδυτές να της γυρίζουν την πλάτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρει στο ετήσιο report της η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Atomico, αποτιμώντας την αγορά σε 41 χώρες, ότι ο αριθμός των ενεργών Αμερικανών επενδυτών, που συμμετέχουν σε μεγάλους γύρους χρηματοδότησης ευρωπαϊκών startup τεχνολογίας, της τάξης των 100 εκατ. δολ. ή και μεγαλύτερων, μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με το 2021.

Η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού

Πάντως, το report της Atomico (State of European Tech 2022), το οποίο επεξεργάστηκε στο powergame.gr, σχολιάζει ότι παρά την οπισθοδρόμηση, η συνολική αξία του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 2 τρισ. δολ. από το 2015, με ετήσιο σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 26% μεταξύ 2015-2022. Ενώ αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί την επόμενη περίοδο, θα οδηγήσει στη δημιουργία πρόσθετης αξίας άνω του 1 τρισ. δολ. για τον κλάδο την επόμενη δεκαετία.

Από γεωγραφικής σκοπιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να εισφέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής αξίας του οικοσυστήματος, την ίδια στιγμή που άλλες αγορές επίσης αναπτύσσονται γρήγορα. Η συνολική αξία των ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών τεχνολογίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, για παράδειγμα, έχει υπερβεί τα 74 δισ. δολ., έχοντας αυξηθεί σχεδόν 4 φορές από το 2017.

Πηγή: Powergame.gr