Αφγανιστάν: Ο ορυκτός πλούτος των 3 τρισ. και ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να έχει μια «φιλική συνεργασία» με το Αφγανιστάν κάτω από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν

Τα τεράστια αποθέματα του Αφγανιστάν σε ορυκτό πλούτο αναδεικνύονται σε μείζον θέμα μετά την ταχύτατη επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ σε μια περίοδο που τα μέταλλα και οι σπάνιες γαίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην «πράσινη μετάβαση» όλου του πλανήτη. Οι φιλόδοξοι στόχοι των ισχυρότερων κρατών του κόσμου στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων αυξάνουν τις ανάγκες τους σε ορυκτό πλούτο.

 

 

Η Κίνα έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να έχει μια «φιλική συνεργασία» με το Αφγανιστάν κάτω από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά, προσδοκώντας στη συμμετοχή του Πεκίνου για την «ανοικοδόμηση και ανάπτυξη» της χώρας, σύμφωνα με πηγές του Πεκίνου. Μολονότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα σε σπάνιες γαίες, το Αφγανιστάν εκτιμάται πως διαθέτει συνολικό ορυκτό πλούτο έως και 3 τρισ δολαρίων. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ (USGS), τα αποθέματα του Αφγανιστάν ανέρχονται σε 60 εκατ. μετρικούς τόνους χαλκού, 2,2 δισ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, και 1,4 εκατ. τόνους σπάνιων γαιών.

Τα αποθέματα του Αφγανιστά σε ορυκτά

Το Αφγανιστάν κατέχει, επίσης, «φλέβες» αλουμινίου, χρυσού, άργυρου, ψευδάργυρου, υδράργυρου και λίθιου. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του The Diplomat που βασίζεται σε πηγές του Πεντάγωνου, προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως στην επαρχία Γκάζνι μπορεί να υπάρχουν αποθέματα λίθιου που να είναι τόσο μεγάλα όσο αυτά της Βολιβίας, η οποία θεωρείται πως έχει κάποια από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Σ΄ ότι αφορά τα αποθέματα χαλκού, η Χιλή που βρίσκεται στην κορυφή διαθέτει 200 εκατ. μετρικούς τόνους.
Οπότε το ενδιαφέρον της Κίνας να κτίσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν ενδεχομένως να μην αποδίδεται μόνον στην ανάγκη της για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή όταν βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα στο γειτονικό Πακιστάν που συσχετίζονται με το νέο Δρόμο του Μεταξιού. Μόνον για την ολοκλήρωση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας και Πακιστάν (CPEC), το Πεκίνο έχει επενδύσει περίπου 60 δισ δολάρια, ένα μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι δάνεια στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Council of Foreign Relations.

 

H Σαμάιλα Καν, επικεφαλής στον τομέα αναδυόμενων αγορών στην Alliance Bernstein, τονίζει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC πως εάν η Κίνα επιθυμεί να είναι σύμμαχος με τους Ταλιμπάν τότε θα πρέπει να τους στηρίξει οικονομικά με διεθνείς όρους. Εάν μια χώρα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν προς όφελος των Ταλιμπάν είναι απαραίτητο να τεθούν ανθρωπιστικοί όροι έτσι ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών να προστατευθούν, τόνισε η ίδια στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC.