Quantcast

ΑΑΔΕ: Πώς αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός το 2023

Ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός που θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος αφορά όσους έχουν χρέη ήδη στην Εφορία και έχει «μπλοκαριστεί» και ο τραπεζικός τους λογαριασμός

Στην αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού από το 2023 προχωρεί η φορολογική διοίκηση, υπό προϋποθέσεις. Αρκεί οφειλέτες του Δημοσίου να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους.

Ουσιαστικά, ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός που θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος αφορά όσους έχουν χρέη ήδη στην Εφορία και έχει «μπλοκαριστεί» και ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

Συγκεκριμένα, από το ποσό των 1.250 ευρώ σταδιακά και εφόσον οι οφειλέτες του Δημοσίου είναι συνεπείς, μπορούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα αποδεσμευθεί ο τραπεζικός λογαριασμός.

 

Πώς θα λειτουργεί ο προοδευτικά ακατάσχετος

1. Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση θα πρέπει να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

3. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής, ο συντελεστής θα αυξάνεται. Για παράδειγμα, σε έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση, εξοφλώντας για παράδειγμα πέντε δόσεις των 500 ευρώ, μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8, αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ. Ειδικότερα:

• Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, αποπληρώνοντας την οφειλή του σε 12 δόσεις. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ τον μήνα. Το ακατάσχετο όριο από τα 1.250 ευρώ θα ανέλθει στα 2.550 ευρώ (850×3). Όσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και κατ’ επέκταση το ακατάσχετο όριο. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φθάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στις 3.825 ευρώ.

4. Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα. Ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

5. Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά έναν μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

β) Έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα δύο δόσεις.

γ) Για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Στην περίπτωση που το χρέος αποπληρωθεί νωρίτερα, η Εφορία οφείλει να προχωρήσει ξανά σε υπολογισμό της οφειλής αφαιρώντας τους μη δεδουλευμένους τόκους.

 

Τα βήματα

Για την πραγματοποίηση της κατάσχεσης ακολουθούνται σήμερα τα παρακάτω βήματα:

1) Επιλογή οφειλέτη: ο οφειλέτης στον οποίο θα επιβληθεί η κατάσχεση επιλέγεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας φορολογικής υπηρεσίας, κατόπιν προτεραιοποίησης των υποθέσεων, με κριτήρια το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, τη φορολογική συμπεριφορά, τη διακοπή της παραγραφής κ.λπ. ή με κριτήρια που τίθενται από τη διοίκηση (όπως, ενδεικτικά, διασταυρώσεις οφειλετών κ.λπ.).

2) Εντοπισμός απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων: η αρμόδια φορολογική υπηρεσία πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους (μισθών από εργοδότες, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων από μισθωτές, λοιπών απαιτήσεων από τρίτους κ.λπ.).