9 ερωτήματα σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Η αγαπημένη τράπεζα της τεχνολογίας κατέρρευσε - Τι σημαίνει αυτό;

Εάν εργάζεστε στον τομέα της τεχνολογίας, πιθανώς είχατε ακούσει για την Silicon Valley Bank πριν από τώρα. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτή τη φαινομενικά περιφερειακή τράπεζα, κανείς δεν σας κατηγορεί. Είχε δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, αλλά λιγότερα από δύο δωδεκάδες υποκαταστήματα και γενικά απευθυνόταν σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό νεοφυών επιχειρήσεων, επιχειρηματικών κεφαλαίων και εταιρειών τεχνολογίας. Τέλος πάντων, εσείς βρίσκεστε εδώ τώρα – η Silicon Valley Bank δεν είναι.

Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τη Silicon Valley Bank, ή SVB, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, αφού η τράπεζα υπέστη μια ξαφνική, γρήγορη κατάρρευση, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ. Μόλις δύο ημέρες πριν, η SVB είχε δηλώσει ότι αντιμετώπιζε έλλειψη ρευστότητας. Αρχικά προσπάθησε να αντλήσει χρήματα πουλώντας μετοχές και στη συνέχεια προσπάθησε να πουλήσει τον εαυτό της, αλλά το όλο θέμα τρόμαξε τους επενδυτές και τελικά κατέρρευσε. Την Κυριακή, 12 Μαρτίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παρέμβει για να διασφαλίσει ότι όλοι οι καταθέτες της τράπεζας θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους μέχρι τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου. Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν επίσης μια άλλη τράπεζα, την Signature Bank of New York, η οποία είχε ασχοληθεί με την κρυπτογράφηση, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι τα χρήματα των καταθετών της θα ήταν επίσης εγγυημένα.

“Χάρη στη γρήγορη δράση που ανέλαβε η κυβέρνηση της χώρας μου τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε”, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε σύντομο σχόλιο που παραχώρησε για την απάντηση του Λευκού Οίκου. Τόνισε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα καταλήξουν να πληρώσουν το λογαριασμό για τις ενέργειες της κυβέρνησης: “Αντίθετα, τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων [FDIC]”.

Το περιστατικό προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα. Πολλές εταιρείες και άτομα με χρήματα στην SVB προχώρησαν σε απόσυρση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα – ενέργειες που, κατά ειρωνεία της τύχης, συνέβαλαν στην πτώση της τράπεζας. Δεν μπόρεσαν όλοι να βγάλουν τα μετρητά τους, και η FDIC ασφαλίζει καταθέσεις μόνο μέχρι 250.000 δολάρια, οπότε οι πελάτες που είχαν περισσότερα από αυτά στην SVB πέρασαν τις τελευταίες ημέρες σε πανικό, αν και η κυβέρνηση λέει τώρα ότι τα χρήματά τους θα είναι εκεί γι’ αυτούς. Η SVB έχει τώρα νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος ζητά επίσης από τους πελάτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους.

Πέρα από την τεχνολογία, το γεγονός αυτό προκάλεσε κάποια ταραχή στον τραπεζικό κλάδο, ιδίως στις περιφερειακές τράπεζες, εν μέσω ανησυχιών ότι και άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ή ότι θα μπορούσε να προκληθεί εξάπλωση. (Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ για τους καταναλωτές ότι, στην πραγματικότητα, τα χρήματα που βρίσκονται στην τράπεζα αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν σίγουρα εξασφαλισμένα). Η έκρηξη της SVB είναι μεγάλη υπόθεση και σύμπτωμα μεγαλύτερων δυνάμεων που κινούνται στην τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και την οικονομία.

Ο Michael Barr, αντιπρόεδρος εποπτείας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ηγείται τώρα μιας ανασκόπησης της εποπτείας της SVB για να προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει τι συνέβη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρονται επίσης να αναλαμβάνουν έρευνες.

Ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει; Ακολουθούν οι απαντήσεις σε εννέα ερωτήσεις που μπορεί να έχετε. Θα ενημερώνουμε επίσης αυτή τη λίστα καθώς η ιστορία εξελίσσεται.

1) Τι είναι η SVB και πόσο μεγάλη είναι;

Η Silicon Valley Bank ιδρύθηκε το 1983 στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια και γρήγορα έγινε η τράπεζα για τον αναπτυσσόμενο εκεί τεχνολογικό τομέα και τους ανθρώπους που τον χρηματοδοτούσαν (όπως ήταν και η πρόθεσή της). Η ίδια η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι θα χρηματοδοτήσει σχεδόν το ήμισυ όλων των νεοφυών επιχειρήσεων των ΗΠΑ που χρηματοδοτούνται με επιχειρηματικά κεφάλαια από το 2021. Είναι επίσης τραπεζικός εταίρος για πολλές από τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων που χρηματοδοτούν αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η SVB αυτοαποκαλείται “χρηματοοικονομικός εταίρος της οικονομίας της καινοτομίας”. Όλα αυτά ουσιαστικά σημαίνουν ότι είναι στενά συνυφασμένη με τη χρηματοοικονομική υποδομή της τεχνολογικής βιομηχανίας, ιδίως των νεοφυών επιχειρήσεων.

(Αποκάλυψη: Δεν είναι μόνο η τεχνολογική βιομηχανία που συνεργάζεται με την SVB. Η Vox Media, στην οποία ανήκει η Vox, είχε επίσης τραπεζικές συναλλαγές με την SVB πριν από το κλείσιμό της).

Αυτή η ρύθμιση ήταν εξαιρετική για την SVB όταν τα πράγματα ήταν καλά για τη βιομηχανία τεχνολογίας και όχι τόσο καλή όταν δεν ήταν. Αλλά εδώ και πολύ καιρό, τα πράγματα ήταν πολύ, πολύ καλά και οι venture capitalists έδιναν πολλά χρήματα σε πολλές startups και περνούσαν από την SVB για να το κάνουν. Η SVB είχε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία όταν χρεοκόπησε, τα οποία είναι πολύ λιγότερα από τα 3,31 τρισεκατομμύρια δολάρια της JPMorgan Chase, ας πούμε. Αλλά η SVB είναι η μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε μετά τη Μεγάλη Ύφεση, καθώς και, και πάλι, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες που χρεοκόπησαν ποτέ, σύμφωνα με τη Sara Morrison.

2) Τι συνέβη στην SVB;

Η Silicon Valley Bank γνώρισε την καταστροφή της σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα μιας παλιάς εποχής τραπεζικού ελέγχου, αφού τα σημάδια των προβλημάτων άρχισαν να εμφανίζονται τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Η τράπεζα δέχεται καταθέσεις από πελάτες και τις επενδύει σε γενικά ασφαλείς τίτλους, όπως ομόλογα. Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια, τα ομόλογα αυτά έχασαν την αξία τους. Αυτό κανονικά δεν θα αποτελούσε πρόβλημα – η SVB θα περίμενε απλώς να ωριμάσουν αυτά τα ομόλογα – αλλά επειδή υπήρξε επιβράδυνση στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και την τεχνολογία γενικότερα, οι εισροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν και οι πελάτες άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, η μητρική εταιρεία της SVB, SVB Financial Group, δήλωσε ότι θα προβεί σε πώληση μετοχών ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση τίτλων ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της με ζημία σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή είχε σκοπό να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Αντ’ αυτού, τρόμαξε τις αγορές και τους πελάτες. Η τιμή της μετοχής της SVB Financial σημείωσε βουτιά την Πέμπτη. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, η διαπραγμάτευση της μετοχής είχε διακοπεί και υπήρχαν αναφορές ότι η SVB βρισκόταν σε συζητήσεις για πώληση. Μεγάλα ονόματα VCs όπως ο Peter Thiel και η Union Square Ventures φέρεται να άρχισαν να λένε στις εταιρείες τους να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα όσο μπορούσαν.

“Οι άνθρωποι άρχισαν να φρικάρουν και δυστυχώς, φαίνεται ότι δικαίως”, δήλωσε ο Alexander Yokum, αναλυτής της CFRA Research που καλύπτει τον τραπεζικό τομέα. Περίπου το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την τράπεζα, όπως εξηγεί η Emily Stewart

3) Πώς συνέβη αυτό τόσο γρήγορα;

Μέρος του συγκεκριμένου προβλήματος της SVB είναι ότι ήταν τόσο συγκεντρωμένη στις δραστηριότητές της. Η SVB εξυπηρετούσε τα επιχειρηματικά κεφάλαια και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια – καθώς ο τομέας αυτός τα πήγε καλά την τελευταία δεκαετία, το ίδιο και η SVB. Αλλά επειδή η τράπεζα ήταν επίσης πολύ συγκεντρωμένη με μεγάλη έκθεση σε έναν κλάδο, αυτό την άνοιξε σε κινδύνους. Όταν τα πράγματα έγιναν άσχημα για τη μη διαφοροποιημένη ομάδα πελατών της, πολύ γρήγορα έγιναν άσχημα για την τράπεζα.

“Αυτό απέδειξε ότι το να έχεις το 50% και πλέον των δραστηριοτήτων σου σε έναν κλάδο είναι πολύ επικίνδυνο. Είχαν καλύτερες επιδόσεις στην άνοδο, αλλά στην πτώση, τότε είναι που καταλαβαίνεις πόσο εκτεθειμένος είσαι”, δήλωσε ο Yokum.

Δεν βοήθησε το γεγονός ότι μια άλλη τράπεζα, η Silvergate, η οποία εξυπηρετούσε την κρυπτογράφηση, δήλωσε ότι κλείνει την Πέμπτη ή, και πάλι, ότι μόλις υπήρχαν ενδείξεις για προβλήματα στην SVB, όλοι κάπως φρίκαραν. “Αυτή δεν είναι μια αργή πτώση από τη χάρη εδώ, αυτό είναι γρήγορο”, δήλωσε ο Yokum. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ και κατέρρευσε μέσα σε δύο ημέρες.

4) Τι σημαίνει αυτό για το τραπεζικό σύστημα και πόσο πρέπει να ανησυχώ για την τράπεζά μου;

Υπάρχει ένα επιχείρημα που μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι καλό για τις τράπεζες να αποτυγχάνουν από καιρό σε καιρό. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία των ΗΠΑ χωρίς τραπεζική χρεοκοπία ήταν από το 2004 έως το 2007, και, λοιπόν, ξέρετε τι συνέβη μετά από αυτό. Ο συνολικός τραπεζικός κλάδος είναι πιθανότατα μια χαρά, και πάλι, η SVB πιθανότατα θα τα είχε καταφέρει αν δεν είχαν τρομοκρατηθεί όλοι ταυτόχρονα. Τούτου λεχθέντος, η κατάρρευση της SVB δεν είναι σπουδαία, ιδίως για τους ανθρώπους που θα μείνουν με το βάρος της κρίσης. Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν και τα προβλήματα της SVB και της Silvergate προκαλούν προβλήματα αλλού.

“Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μετάδοσης, επειδή οι τράπεζες είναι κατά βάση ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Aaron Klein, ανώτερος οικονομικός συνεργάτης στο think tank Brookings Institution. “Όταν αυτά διαβρώνονται, το σύστημα γίνεται λιγότερο σταθερό”.

Ο Γιόκουμ πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα προβλήματα καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να δροσίσει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό, ειδικά αν το κάνει επιθετικά. “Όσο περισσότερο αυξάνονται τα επιτόκια, τόσο περισσότερο οι τράπεζες στα όρια αρχίζουν να γίνονται πρόβλημα”, δήλωσε ο Yokum.

Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να βγάζετε τα χρήματά σας από την τράπεζά σας και να τα κρύβετε κάτω από το στρώμα σας. Επίσης, να θυμάστε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια είναι ασφαλισμένες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οπότε αν δεν έχετε περισσότερα από αυτά εκεί μέσα -που, αν έχετε, συγχαρητήρια- πραγματικά, είστε μια χαρά.

5) Τι σημαίνει αυτό για τις εταιρείες τεχνολογίας στο εγγύς μέλλον;

Το πιο άμεσο ζήτημα για τις τεχνολογικές εταιρείες που είχαν δεσμευμένα χρήματα στην SVB και δεν τα έχουν βγάλει ακόμη είναι ένα Πολύ Μεγάλο Ερώτημα που δεν έχει προφανείς απαντήσεις: Τι συμβαίνει όταν πρέπει να πληρώσω κάποιον, όπως τους υπαλλήλους μου;

Ενώ η FDIC έχει εγγυηθεί καταθέσεις έως 250.000 δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας, τα χρήματα αυτά δεν θα πήγαιναν πολύ μακριά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εταιρείες που κατέθεσαν μετρητά στην SVB – είναι επίσης ένα ερώτημα για εταιρείες που χρησιμοποιούν άλλα μέσα της SVB, όπως δάνεια revolver ή πιστωτικές κάρτες. Η Vox Media, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσε κάρτες της SVB.

Υπήρχαν επίσης πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις: Ακόμα και αν η δική σας επιχείρηση δεν χρησιμοποιούσε την SVB, οι προμηθευτές σας μπορεί να την είχαν χρησιμοποιήσει. Και ενώ η ανακοίνωση της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσει στις περισσότερες εταιρείες τη διαβεβαίωση ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους κάποια στιγμή, πιθανότατα θα υπάρξουν κάποια προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν βραχυπρόθεσμα, τονίζει ο Peter Kafka.

6) Γιατί η SVB ήταν σημαντική για τις εταιρείες τεχνολογίας και τι την έκανε να διαφέρει από άλλες τράπεζες;

Ένας τρόπος για να μετρήσει κανείς την επιρροή της SVB στον κόσμο της τεχνολογίας ήταν να παρακολουθήσει ένα συνέδριο τεχνολογίας, όπου η SVB ήταν συχνά εξέχων χορηγός (και, μερικές φορές, τα στελέχη της ήταν επίσης ομιλητές).

Αλλά οι περισσότερες από τις συνδέσεις γίνονταν παρασκηνιακά: Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες, λένε οι παρατηρητές της τεχνολογικής βιομηχανίας, η SVB ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας με τρόπους που άλλες τράπεζες μπορεί να ήταν πιο απρόθυμες, όπως το να βοηθήσει τους πρώτους υπαλλήλους να εξασφαλίσουν προσωπικά δάνεια για ένα σπίτι.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η SVB ήταν ιδιαίτερα ευέλικτη στο να δανείζει χρήματα σε τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, παρόλο που δεν είχαν ελεύθερες ταμειακές ροές (επειδή οι τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις συνήθως χάνουν χρήματα στην αρχή της ζωής τους) ή πολλά περιουσιακά στοιχεία (επειδή οι νεοσύστατες επιχειρήσεις συχνά δεν έχουν τίποτα περισσότερο από το μυαλό των ιδρυτών και των πρώτων υπαλλήλων τους όταν ξεκινούν). “Αν είστε μια startup εταιρεία, δεν μοιάζετε με μια κανονική επιχείρηση”, λέει ο Sean Byrnes, ιδρυτής και επενδυτής startup που λέει ότι χρησιμοποιεί την SVB εδώ και χρόνια. “Οι περισσότερες τράπεζες, αν πας σε αυτές και ζητήσεις δάνειο, θα σε κοροϊδέψουν”. Η SVB ήταν επίσης συχνά πρόθυμη να συνεργαστεί με ιδρυτές που δεν ήταν πολίτες των ΗΠΑ, κάτι που θα αποτελούσε εμπόδιο για τις πιο παραδοσιακές τράπεζες.

Τα οφέλη για την SVB θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, καθώς εκτός από τη χρέωση τόκων, η εταιρεία συχνά λάμβανε δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών που θα μπορούσαν να αποδώσουν αν η νεοσύστατη επιχείρηση εξαγόραζε ή γινόταν γνωστή στο χρηματιστήριο. Και όταν η τεχνολογία βρισκόταν σε έξαρση, τα μειονεκτήματα ήταν περιορισμένα: Ακόμα και οι αποτυχημένες εταιρείες ήταν πιο πιθανό να αποπληρώσουν τα δάνεια της SVB πριν οι άλλοι επενδυτές πάρουν πίσω τα χρήματά τους, και θα υπήρχε μια σταθερή σειρά από άλλες εταιρείες τεχνολογίας που θα ήταν έτοιμες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της.

7) Κατέρρευσε η SVB τόσο γρήγορα επειδή ήταν συνδεδεμένη με την τεχνολογία;

Σίγουρα έτσι φαίνεται. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο κόσμος των τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι στενά συνδεδεμένος με τον εαυτό του, με τους ιδρυτές και τα στελέχη να ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες και να καυχιούνται στο Twitter ή σε αλυσίδες κειμένων ή σε συνομιλίες Signal. Μια τεχνολογική εταιρεία που αποσύρει τα χρήματά της από μια τράπεζα είναι μια ιστορία που γρήγορα μεταδίδεται στους ηγέτες άλλων εταιρειών, οι οποίοι στη συνέχεια ενημερώνουν τους ηγέτες άλλων εταιρειών.

“[Η SVB ήταν] μοναδικά ευάλωτη δεδομένης της επικοινωνιακής διασύνδεσης”, λέει ο Charlie O’Donnell, εταίρος στην εταιρεία VC Brooklyn Bridge Ventures.

Και δεν ήταν μόνο οι ιδρυτές τεχνολογίας που μιλούσαν μεταξύ τους: Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, ένα κύμα επιχειρηματικών κεφαλαιούχων έλεγε ρητά στις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να πάρουν αμέσως τα χρήματά τους από την SVB. Ένας ιδρυτής νεοφυούς επιχείρησης που δεν διατηρεί τράπεζα με την SVB δήλωσε στο Vox ότι έλαβε πέντε τηλεφωνήματα εκείνη την ημέρα από διαφορετικούς επενδυτές που του έλεγαν να αποσύρει τα χρήματά του.

Ο O’Donnell λέει ότι ζήτησε από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου του να κάνουν το ίδιο. Αναφέρει ότι περίπου το ένα τρίτο από τις 60 περίπου εταιρείες του χαρτοφυλακίου του χρησιμοποιούσαν την SVB και ότι μέχρι το τέλος της Πέμπτης όλες εκτός από μία είχαν αποσύρει τα κεφάλαιά τους.

Υπάρχουν και άλλες, σχετικές θεωρίες που κυκλοφορούν στη χώρα της τεχνολογίας, οι οποίες θα είναι πιο δύσκολο να αποδειχθούν, αλλά σίγουρα φαίνονται αληθοφανείς. Η μία είναι ότι οι ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών ήταν πιο επιρρεπείς στον πανικό επειδή είχαν έντονη επίγνωση των πρόσφατων κραχ της κρυπτογράφησης, κυρίως στην FTX, και δεν ήθελαν να πέσουν κάτω. Ένα άλλο είναι ότι οι νεαροί τεχνολογικοί ιδρυτές δεν έχουν γενικά μακροχρόνιες σχέσεις με τις τράπεζές τους και μπορεί να μην έχουν συναντήσει ποτέ τους τραπεζίτες τους από κοντά, γεγονός που τους διευκολύνει να βλέπουν τις τράπεζες ως εμπορεύματα που μπορούν εύκολα να ανταλλαγούν μεταξύ τους. -PK

8) Τι είναι η ασφάλιση FDIC και πώς λειτουργεί; Και οι πελάτες της SVB θα πάρουν πίσω τα 250.000 δολάρια τους;

Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων δημιουργήθηκε μετά τη Μεγάλη Ύφεση, όταν πολλές τράπεζες χρεοκόπησαν και οι πελάτες τους έχασαν όλα τους τα χρήματα, για να προστατεύσει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν αμερικανικές τράπεζες και να παράσχει κάποια σταθερότητα στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Εάν μια τράπεζα-μέλος χρεοκοπήσει, οι καταθέσεις της – δηλαδή τα χρήματα που έχετε τοποθετήσει στην εν λόγω τράπεζα – εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένες μέχρι 250.000 δολάρια. Οτιδήποτε πέρα από αυτό, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το ξαναδείτε ποτέ.

Τουλάχιστον, έτσι λειτουργούσε παλαιότερα. Λίγες ημέρες μετά την πτώχευση της SVB, το Federal Reserve Board, το Υπουργείο Οικονομικών και η FDIC ανακοίνωσαν ότι θα “διαθέσουν πρόσθετη χρηματοδότηση σε επιλέξιμα καταθετικά ιδρύματα”, η οποία θα αποζημιώσει πλήρως τους καταθέτες. Η χρηματοδότηση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα προέλθει από δάνεια από το νεοσύστατο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικών Προθεσμιακών Συναλλαγών (Bank Term Funding Program).

Επειδή αυτό είναι τόσο νέο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά ή πότε οι καταθέτες μπορούν να περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η FDIC δήλωσε νωρίτερα ότι τα ασφαλισμένα κεφάλαια των 250.000 δολαρίων θα είναι διαθέσιμα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 13 Μαρτίου. Ακόμα προσπαθεί να καταλάβει ποιος υπερβαίνει αυτό το όριο των 250.000 δολαρίων και κατά πόσο. Εάν είστε ένας από αυτούς, η FDIC θέλει να καλέσετε το 1-866-799-0959.

9) Τι συμβαίνει με τις περιφερειακές τράπεζες; Μήπως η κυβέρνηση απλώς κάνει πάλι πακέτα διάσωσης;

Το τοπίο δεν φαίνεται απίστευτο για τις περιφερειακές τράπεζες αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς ο φόβος εξαπλώνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα με την SVB. Αλλά αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιορίζονται στις πιο εξειδικευμένες τράπεζες. Αυτό μένει να το δούμε.

Ο Yokum, από την CFRA, δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί αν μερικές άλλες τράπεζες αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά πιθανότατα όχι πολλές – και όχι οι μεγάλες, όπως η JPMorgan, η Wells Fargo και η Bank of America. “Πιθανότατα θα παραμείνει συγκεντρωμένο σε λίγες επιλεγμένες τράπεζες”, είπε. “Είναι διαφοροποιημένες και έχουν έναν τόνο καταθέσεων. Έτσι, ακόμη και αν χάσουν κάποιες, είναι ακόμα εντάξει. Δεν είναι κοντά στη γραμμή να πρέπει να πουλήσουν τίτλους. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι οι τράπεζες που απευθύνονται σε ιδιώτες με μεγάλη καθαρή περιουσία και οι εξειδικευμένες τράπεζες”.

Όσον αφορά το ερώτημα αν πρόκειται ή όχι για διάσωση, η απάντηση είναι, λοιπόν, λίγο πολύ ναι. Ο Λευκός Οίκος έχει φροντίσει να τονίσει ότι δεν πρόκειται για μια κατάσταση όπως αυτή του 2008, επειδή η SVB και η Signature δεν πρόκειται να αναβιώσουν και τα χρήματα για τους καταθέτες θα προέλθουν από ένα ταμείο στο οποίο θα πληρώνουν οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι. Αλλά πέρα από τις όποιες τεχνικές λεπτομέρειες, πρόκειται για διάσωση – οι τράπεζες χρεοκόπησαν, η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση. Όταν το Vox ρώτησε τον Klein, του Brookings Institution, αν αυτό μετράει ως διάσωση, η απάντησή του ήταν απλά: “BAILOUT all caps level”.

Πηγή: VOX.com