Quantcast

30 ελληνικές startups με αποτίμηση άνω των 300 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, άλλες 400 εταιρείες χαρακτηρίζονται ως «φερέλπιδες»

Κρίσιμο μέγεθος, ικανό να προκαλέσει, σε βάθος χρόνου, αναπτυξιακό ντόμινο στην ελληνική οικονομία αποκτά πλέον το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα.

 

Εκτός από τον πρώτο του μονόκερο, ήτοι startup με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ., το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται, γενικά, σε στάδιο ωρίμανσης.

Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα, τουλάχιστον 5 ελληνικές startups φλερτάρουν με το club των μονόκερων, ενώ άλλες 5 βρίσκονται στον προθάλαμο αυτής της διαδικασίας. Ταυτόχρονα, η εγχώρια νεοφυής σκηνή, που σήμερα προσεγγίζει σε αξία αποτίμησης τα 8 δισ. ευρώ, διαθέτει στο δυναμικό της 30 εταιρείες με αποτίμηση άνω των 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, άλλες 400 εταιρείες χαρακτηρίζονται ως «φερέλπιδες».

Την εικόνα αυτή για το startup οικοσύστημα της Ελλάδας μετέφερε χθες από το βήμα του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Upstream, εταίρος στην BigPi Venture Capital.

Ο κ. Βερέμης παραδέχτηκε, πάντως χθες ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να μπει στον χώρο των startups και της τεχνολογικής καινοτομίας. «Πρακτικά η συνεισφορά της τεχνολογίας ξεκίνησε όταν δημιουργήθηκε το Jeremie, πριν 7 χρόνια με κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τα κεφάλαια του Equifund επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια γέννησαν ένα οικοσύστημα με αποτίμηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Βερέμης.

Για να υπογραμμίζει δε τη διαφορά μεγεθών, υπογράμμισε ότι οι εταιρείες των Ελλήνων ομογενών στην Αμερική έχουν σήμερα αποτίμηση 100 δισ.

Διακομματικό consensus

Αναφερόμενος στις αδυναμίες του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, ο κ. Βερέμης υπογράμμισε ότι αυτό που λείπει ακόμη και σήμερα δεν είναι οι χρηματοδοτήσεις ή το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, αλλά το ικανό μέγεθος. «Η Ελλάδα έχει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Έχει γίνει πολλή δουλειά τα τελευταία 5 χρόνια. Έχουμε πρωτοφανές διακομματικό consensus πάνω στις startups. Δεν λείπει το θεσμικό πλαίσιο, λείπει το μέγεθος» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η αξία του οικοσυστήματος είναι απαραίτητο να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ σήμερα και περίπου 300 εκατ. ευρώ πριν από μία επταετία.

Ο ίδιος υποστήριξε με σθένος ότι οι startups μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, για να αλλάξει ρότα ο μηχανισμός της ελληνικής οικονομίας: «Οι startups μπορούν να αλλάξουν τα δομικά στοιχεία της οικονομίας σε βάθος χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.

Περί χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση των startups, πάντως, από το τραπεζικό σύστημα δεν είναι εύκολη, καθώς αποτελεί ρίσκο για τις τράπεζες. Αυτό εξήγησε από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς. Ο ίδιος τόνισε ότι για τη στήριξη της καινοτομίας χρειάζεται να συνδεθούν τα πανεπιστήμια με τις επιχειρήσεις, να υπάρχει σταθερό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως η καινοτομία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών, ενώ εξήγησε ότι ο πελάτης επιλέγει πλέον τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι τη φυσική παρουσία στα καταστήματα. Γι’ αυτό και -όπως είπε- στον σχεδιασμό της τράπεζας είναι η δημιουργία μικρότερων καταστημάτων με το bank office αυτοματοποιημένο σε μεγάλο βαθμό και τους πελάτες να προσέρχονται στα καταστήματα μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις, όπως π.χ. ένα στεγαστικό δάνειο.

 

Πηγή: powergame.gr