Quantcast

Eurovision: 17 πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον διαγωνισμό τραγουδιού

Ποια χώρα κέρδισε τις περισσότερες φορές και ποια έχει σνομπάρει τον διαγωνισμό; Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι και το φιλί ποιας χώρας προκάλεσε σάλο;

Η Eurovision είναι ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός, όπου εκατομμύρια φαν αναμένουν κάθε χρόνο να παρακολουθήσουν, είτε από κοντά, είτε από τις τηλεοράσεις τους.

Κάθε χρόνο, η διοργανώτρια χώρα προσπαθεί να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποφεύγει τα απρόοπτα, κάτι που είναι δύσκολο μιας και εκπέμπει σε ζωντανή μετάδοση. Λίγο πολύ, τα νικητήρια τραγούδια έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη των θαυμαστών του διαγωνισμού, καθώς και τα ευτράπελα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθούν 17 πληροφορίες που ίσως δεν θυμάστε ή και δεν γνωρίζατε για τον λαμπερό διαγωνισμό.

1) To «απαγορευμένο» φιλί
Το πρώτο σκάνδαλο στην ιστορία της Eurovision συνέβη το 1957, όταν οι Δανοί τραγουδιστές Birthe Wilke και Gustav Winckler, φιλήθηκαν για 13 δευτερόλεπτα στο τέλος του τραγουδιού “Skibet Skal Sejle I Na” (The Ship Is Leaving Tonight). To φιλί στο στόμα προκάλεσε κατακραυγή από ορισμένες χώρες που το θεώρησαν υπερβολικά απρεπές για την τηλεόραση. Ο Wilke πάντως υπερασπίστηκε την απόφασή του, ως μια ιστορική στιγμή για την τηλεόραση, προβάλλοντας την αγάπη.

2) Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Η Φινλανδία χρειάστηκε να περιμένει σαράντα τέσσερα χρόνια από το ντεμπούτο της το 1961, για να πετύχει την πρώτη της νίκη. Είχαν λάβει μόνο τρεις 12 βαθμούς στην ιστορία του διαγωνισμού μέχρι τον διαγωνισμό του 2006 που κέρδισαν με τους Lordi και κανέναν από το 1977.

3) Måneskin: Aπό τις συναυλίες στον δρόμο και το κυνηγητό με την αστυνομία στην κορυφή
Πριν γνωρίσουν τεράστια επιτυχία και γίνουν από τα πιο περιζήτητα πανκ – ροκ συγκροτήματα σε αξιοσημείωστες μουσικές σκηνές, οι Måneskin τραγουδούσαν στους δρόμους της Ρώμης.

«Μία από τις πρώτες μας αναμνήσεις είναι όταν αρχίσαμε να παίζουμε μαζί στους δρόμους. Στην αρχή, όταν ήμασταν 16 χρονών πηγαίναμε σε έναν πολύ γνωστό δρόμο της Ρώμης, και απλώς μείναμε εκεί και παίζαμε μέχρι να μας κυνηγήσουν οι αστυνομικοί», είχε πει ο De Angelis σε συνέντευξή του στο The Upcoming και πρόσθεσε: «Αν και ήταν λίγο δύσκολο στην αρχή, μας βοήθησε πολύ να βελτιώσουμε τη σκηνική μας παρουσία γιατί έπρεπε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου».

maneskin

4) Η πρωτιά για 4 χώρες
Το 1969 έμεινε αξέχαστο για την ιστορία του διαγωνισμού. Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Αγγλία ισοβάθμησαν και κέρδισαν την πρώτη θέση από κοινού.

Τα αποτελέσματα, έφεραν μεγάλη δυσαρέσκεια σε κοινό και διαγωνιζόμενους, ενώ υπήρξαν χώρες που απέσυραν τη συμμετοχή τους την επόμενη χρονιά. Το 1970, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν μέρος στη Eurovision, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

5) Η νικήτρια που κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο
Η τραγουδίστρια που εκπροσώπησε την Ουκρανία το 2004, Ruslana, έφερε στην πατρίδα της μια νίκη και για αυτό έλαβε στη συνέχεια μια θέση βουλευτή στο κοινοβούλιο της χώρας. Η Ruslana που διαπρέπει στο τραγούδι, το πιάνο και την υποκριτική προτάθηκε αργότερα ως «Ηρωίδα της Ουκρανίας», ενώ υπηρέτησε επίσης ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF.

6) Από τον νεότερο στον μεγαλύτερο καλλιτέχνη που έλαβε ποτέ μέρος
Η νεότερη καλλιτέχνιδα που έλαβε ποτε μέρος στον διαγωνισμό, είναι η 11χρονη τότε Nathalie Pâque από το Βέλγιο, που εκπροσώπησε τη Γαλλία στη Eurovision το 1989 με το τραγούδι «J’ai Volé La Vi». Ο μεγαλύτερος σε ηλικία που συμμετείχε στον διαγωνισμό, ήταν ο 95χρονος Emil Ramsauer με το ελβετικό συγκρότημα “Takasa”, το 2013.

 

7) Ο θεατής που άρπαξε το μικρόφωνο από την τραγουδίστρια του Ηνωμένο Βασιλείου
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς του μουσικού διαγωνισμού το 2018 και ενώ η Βρετανή τραγουδίστρια Surie βρισκόταν στη σκηνή ερμηνεύοντας το Storm, δέχτηκε μια απρόσμενη «επίθεση» από θεατή, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή και της άρπαξε το μικρόφωνο από τα χέρια.

Η Surie έφυγε αμέσως μακριά του και η ασφάλεια έτρεξε να τον απομακρύνει. Από την έντονη αμηχανία της, η Surie άρχισε να χτυπάει παλαμάκια, περιμένοντας κάποιος από την παραγωγή να της δώσει το μικρόφωνο.

8) Το πιο σύντομο τραγούδι
Το 2015 το τραγούδι της Φινλανδίας με τίτλο “Aina Mun Pitää” είχε διάρκεια μόνο για 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για το πιο σύντομο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

9) Το Ισραήλ, ο φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα και το bullying από την Ιορδανία
Η πρώτη συμμετοχή του Ισραήλ άλλαξε το ύφος του μουσικού διαγωνισμού. Το αίσθημα της ενότητας των κρατών μέσα από τη μουσική ξεχάστηκε για λίγο.

Το 1973, η EBU έδωσε το «πράσινο φως» για την είσοδο της χώρας στον διαγωνισμό. Ήταν μία κίνηση που για πολλούς θεωρήθηκε η ηχηρή απόδειξη, ότι η Eurovision κάνει πράξη όλα όσα πρεσβεύει περί πολιτισμικής ενότητας.

Ωστόσο, η συμμετοχή του Ισραήλ δημιούργησε φόβο στους διοργανωτές για τρομοκρατικό χτύπημα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το κοινό έλαβε την ενημέρωση να είναι καθισμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Η είδηση, ότι οι άνδρες της ασφάλειας είχαν λάβει εντολή να πυροβολήσουν αν προκύψει κάτι, είχε επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό τον διαγωνισμό.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό συμβάν με τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision.

Το 1978, κατά τη διάρκεια που οι τηλεοπτικοί δέκτες προέβαλλαν την ισραηλινή συμμετοχή, η κρατική τηλεόραση της Ιορδανίας, έδειχνε εικόνες λουλουδιών. Όταν μάλιστα άρχισε να γίνεται πιο ξεκάθαρο, ότι το Ισραήλ με το τραγούδι «A ba ni bi» πλησίαζε στη νίκη, η τηλεόραση της Ιορδανίας διέκοψε τη μετάδοση του διαγωνισμού. Την επομένη μέρα μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι νικητές ήταν οι Βέλγοι, οι οποίοι τελικά κατέκτησαν τη δεύτερη θέση.

10) Η νεότερη νικήτρια
Η 13χρονη Sandra Kim από το Βέλγιο ήταν η νεότερη σε ηλικία, που κέρδισε τη Eurovision το 1986, με το τραγούδι “J’aime la vie” (Αγαπώ τη ζωή). H Κim είχε δηλώσει ότι ήταν 15 ετών για να συμμετέχει στον διαγωνισμό, με την Ελβετία να ζητάει την ακύρωση της νίκης μετά την αποκάλυψη της πραγματικής της ηλικίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 

11) Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τραγούδι
Το μεγαλύτερο τραγούδι στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ήταν το ιταλικό “Corde Della Mia Chitarra” του 1957, που κράτησε 5 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Μετά τον διαγωνισμό, οι κανόνες έγιναν αυστηρότεροι, έτσι ώστε τα τραγούδια να μην ξεπερνούν τα 3,5 λεπτά αρχικά και αργότερα τα 3 λεπτά.

12) Η μεγάλη νικήτρια
Η Ιρλανδία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων νικών στην Eurovision, αφού κέρδισε 7 φορές. Οι έξι από αυτές τις νίκες ήταν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 και 1996.

 

13) H τύχη του πρωτάρη
Η Σερβία συμμετείχε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα το 2007 και κέρδισε τον διαγωνισμό την ίδια χρονιά, με την Marija Šerifović και το τραγούδι “Molitva”.

14) Λίγες και καλές
Η Νορβηγία κέρδισε τον διαγωνισμό το 1995 με το τραγούδι “Nocturne”, που περιείχε μόνο 24 λέξεις συνοδευόμενες από βιολί.

15) Xρυσές δουλειές
Το 1981 το συγκρότημα Bucks Fizz στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο κέρδισε τον διαγωνισμό, αλλά κατέπληξε τους θεατές με τις φούστες Velcro και μέσα σε 48 ώρες, είχαν ξεπουλήσει σε όλη τη χώρα.

16) H σνομπ
Η συμμετοχή της Ιταλίας ήταν ανέκαθεν άστατη: η χώρα αποχώρησε από τον μουσικό διαγωνισμό πέντε φορές στην 58χρονη ιστορία της, λόγω έλλειψης δημoσίου ενδιαφέροντος – ενώ το 1981 μποϊκόταρε την Eurovision χαρακτήριζοντάς τη παλιομοδίτικη. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια απουσίας, η χώρα επέστρεψε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2011 και έχει κερδίσει συνολικά τρεις φορές.

 

17) Το αξιοζήλευτο
Το πιο διασκευασμένο τραγούδι του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι το “Nel Blu Dipinto Di Blu” του Domenico Mudugno από το 1958, γνωστό και ως Volare. Το τραγούδι έχει διασκευαστεί από διάσημους σταρ, μεταξύ των οποίων οι Dean Martin, Cliff Richard και David Bowie.