«Περηφάνια και Προκατάληψη»: Θέατρο στο ραδιόφωνο με την Ευγενία Δημητροπούλου

Τη Δευτέρα

Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης, με τη συμβολή της δραματολόγου Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, διασκευάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο τη διάσημη νουβέλα της Τζέιν Όστεν «Περηφάνια και προκατάληψη» η οποία παρουσιάζεται αυτή τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και ώρα 21.00 στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 σε ραδιοφωνική σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

 

Σε αυτή την πρωτότυπη διασκευή τους θρυλικούς χαρακτήρες του κλασικού μυθιστορήματος ερμηνεύουν: η Ευγενία Δημητροπούλου ως Ελίζαμπεθ Μπέννετ, ο Δημήτρης Μοθωναίος ως Μίστερ Ντάρσυ, ο Αγησίλαος Μικελάτος ως κύριος Μπίγκλεϊ, η Ελεάννα Καυκαλά ως Τζέιν Μπένετ και ο Κώστας Φαλελάκης ως κύριος Μπένετ.

 

Η παράσταση

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Αλκυονίς σε παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών (Γιάννης Κεντ – Πάνος Κατσαρίδης) κάνοντας πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου του 2020. Η ηχογράφηση για την Ελληνική Ραδιοφωνία έγινε στο Syn Ena Recording Studio σε ραδιοφωνική παραγωγή της Ρέον του Ορέστη Τάτση. Η πρωτότυπη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος για το θέατρο κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

 

Η πλοκή

Η ανεξάρτητη Ελίζαμπεθ και η αθώα Τζέιν, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας Μπένετ, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα μέσα στους κοσμικούς κύκλους της επαρχιακής Αγγλίας. Όταν στην μικρή τους πόλη φτάνουν για διακοπές δύο νεαροί και πλούσιοι αριστοκράτες, ο υπερόπτης κύριος Ντάρσυ και ο δανδής φίλος του, κύριος Μπίνγκλεϋ, η μικρή κοινωνία της περιοχής αναστατώνεται και ανάμεσα στις οικογένειες που έχουν ανύπαντρες κόρες αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός για το ποιες θα κερδίσουν τους δυο περιζήτητους γαμπρούς.

Ο περήφανος χαρακτήρας των ηρώων και οι κοινωνικές τους προκαταλήψεις, θα προκαλέσουν μια σειρά από παρεξηγήσεις, ματαιώσεις, αστείες και συγκινητικές στιγμές, πείσμα, μίσος, θυμό και απογοήτευση. Μέχρι τη στιγμή που η περηφάνια της μιας πλευράς και η προκατάληψη της άλλης υποχωρήσουν, μπροστά στον αληθινό, τον μεγάλο, τον ατόφιο έρωτα που γεννιέται όταν οι άνθρωποι συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους και μπορούν να παραδεχτούν τα αληθινά τους συναισθήματα.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το «Περηφάνια και Προκατάληψη» γράφτηκε το 1797 από την Τζέιν Όστεν σε ηλικία μόλις 22 ετών και παρόλα αυτά αποτελεί το δεύτερο σε σειρά δημοσίευσης έργο της, μετά το «Λογική και Ευαισθησία». Είναι το διασημότερο και επιδραστικότερο μυθιστόρημα της σπουδαίας βρετανίδας συγγραφέως, ωστόσο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1813, δηλαδή 16 χρόνια μετά τη συγγραφή του, καθώς δεχόταν συνεχώς την απόρριψη των εκδοτικών οίκων της εποχής. Ο πρώτος τίτλος -και πολύ προφητικός για την ίδια τη συγγραφέα και τις απορρίψεις που υφίστατο- ήταν «Πρώτες Εντυπώσεις».

Πέρα από κάθε ανάλυση, το «Περηφάνεια και Προκατάληψη» αποτελεί κυρίως μια σπουδή της μοίρας της γυναίκας σε μια κοινωνία όπως αυτή του 18ου αιώνα, οπού ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί κοινωνικά με ίσους όρους, δηλαδή ως άνθρωπος με κρίση, απόψεις και επιλογές, χαρακτηριστικά που αποδίδονταν αποκλειστικά στους άντρες.

Χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι η ίδια η συγγραφέας αναγκαζόταν να υπογράφει τα περισσότερα από τα μυθιστορήματά της με αντρικό ψευδώνυμο για να βρίσκουν εκδοτικό αποδέκτη.

Πληροφορίες

ΘΕΑΤΡΟ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7
Περηφάνια & Προκατάληψη της Τζέιν Όστεν
Δευτέρα 8 Μαϊου, 21.00