Υψηλές θερμοκρασίες: Υποθετικό καιρικό σενάριο για το 2050 γίνεται πραγματικότητα… την επόμενη εβδομάδα

«Δεν είναι πραγματική πρόγνωση καιρού» τόνιζαν τότε στο Met Office

Πριν από δύο χρόνια, οι μετεωρολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν ένα ενδιαφέρον πείραμα, κάνοντας υποθετική πρόβλεψη για το πού μπορεί να φτάσουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2050.

 

Οι επιστήμονες στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου μελέτησαν τα κλιματικά μοντέλα μεγάλης εμβέλειας το καλοκαίρι του 2020 για να δουν τις θερμοκρασίες που ενδεχομένως να επικρατούσαν τρεις δεκαετίες αργότερα.

«Δεν είναι πραγματική πρόγνωση καιρού» τόνιζαν τότε στο Met Office.

 

 

Γίνεται πραγματικότητα

Κι όμως, όπως επισημαίνει το CNN, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η «μη πραγματική πρόβλεψη» γίνεται πραγματικότητα 28 χρόνια νωρίτερα.

Ο Σάιμον Λι, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εντόπισε την εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ των προβλέψεων για το 2050 και της εκτίμησης για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πρόβλεψη για την Τρίτη είναι συγκλονιστικά σχεδόν πανομοιότυπη για μεγάλα τμήματα της χώρας», έγραψε ο Σάιμον στο Twitter , προσθέτοντας σε μεταγενέστερη ανάρτηση ότι «αυτό που έρχεται την Τρίτη δίνει μια εικόνα για το μέλλον».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 10-15 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό στις αρχές της εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο υδράργυρος θα μπορούσε να σκαρφαλώσει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, μια πρόβλεψη που ώθησε τους μετεωρολόγους εκεί να εκδώσουν «κόκκινη» προειδοποίηση για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ ζέστης στη χώρα είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκαν στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ το 2019.

Ο «κόκκινος συναγερμός», το επίπεδο 4, εκδίδεται όταν «ένας καύσωνας είναι τόσο ισχυρός ή και παρατεταμένος που οι επιπτώσεις του δεν επηρεάζουν μόνο το σύστημα υγείας και κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το επίπεδο ακόμη και υγιή άτομα, και όχι μόνο όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδέχεται να ασθενήσουν ή ακόμη και να πεθάνουν».