Προ των πυλών το «πολικό ποτάμι» που φέρνει βαρυχειμωνιά – Προειδοποίηση για «ισχυρό χιονιά» στην Αττική

Προ των πυλών το «πολικό ποτάμι» που φέρνει βαρυχειμωνιά - Προειδοποίηση για «ισχυρό χιονιά» στην Αττική

Ένα «πολικό ποτάμι» αναμένεται να πλήξει τη χώρα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα φέρει ραγδαία επιδείνωση του καιρού από την επόμενη εβδομάδα. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, πολικός αεροχείμαρρος πλησιάζει την Ελλάδα και θα φέρει και επίσημα τον χειμώνα.

Πότε «χτυπά» η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κακοκαιρία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Προειδοποίησε πως η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, φέρνοντας συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Όπως αναφέρει, από την Πέμπτη – Παρασκευή και ύστερα, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, αλλά και οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Κατά τον ίδιο, δεν αποκλείεται να δούμε χιόνι και μέσα σε πόλεις, ακόμα και χιονόστρωση, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Προειδοποίηση για «ισχυρό χιονιά» στην Αττική

«Στο βίντεο χαρτών που ακολουθεί επισημαίνουμε τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!» αναφέρει.

Ζητά, ακόμα, αυξημένη ετοιμότητα στον νομό Αττικής, όπου συγκεντρώνει υψηλές έως πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, αναμένεται να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες.

«Παρακολουθώντας την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων που φτάνουν συνεχώς από τα μετεωρολογικά κέντρα – μοντέλα, το μυαλό μας πηγαίνει στον περσινό εφιαλτικό χιονιά. Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να προετοιμαστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε σε όποια ένταση κι αν φτάσει αυτό το χιονοκύμα να μην οδηγηθούμε σε σκηνές του παρελθόντος όπως για παράδειγμα πέρυσι» ζητά ο ίδιος.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως την Τετάρτη – Πέμπτη θα έχουμε «σχετικά αξιόπιστη εικόνα» για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτό το πολικό κύμα και ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από τις χιονοπτώσεις.