Quantcast

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Πού και πότε θα χτυπήσει

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάδος προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες σε διάφορες περιοχές

Συναγερμός έχει σημάνει στους μετεωρολόγους για το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο αναμένεται την Τετάρτη και θα επηρεάσει με μεγάλα ύψη βροχής ένα μεγάλο τμήμα της χώρας αλλά και την Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μετεωρολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάδος προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες σε διάφορες περιοχές της χώρας και καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται για την πρόγνωση του καιρού.

«Η μέρα που θέλει προσοχή είναι η Τετάρτη, γιατί, παρ’ ότι θα ανέβει η θερμοκρασία λόγω της στροφής των ανέμων, φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική κακοκαιρία η οποία θα μας επηρεάσει, ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό μετά το σημερινό, το οποίο θα είναι αρκετά βαθύ. Θα κατευθυνθεί από την Ιταλία προς ο Ιόνιο και θα φέρει βροχές και καταιγίδες σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, με σχετικά μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές» τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.

Πρόσθεσε ότι θα δούμε τις λεπτομέρειες και αύριο για το πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία, αλλά είναι μια μέρα αρκετά επικίνδυνη. Όπως εξήγησε θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Πελοποννήσου, στην Αττική, σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Αναφερόμενος στο σημερινό βαρομετρικό χαμηλό, ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε ότι η ανατολική Κρήτη, αλλά και οι περιοχές των Δωδεκανήσων, θα έχουν έντονα φαινόμενα.

«Αναμένονται καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και στις παράκτιες περιοχές του νησιού, αλλά θα έχουμε βροχή και στα δυτικά και στο εσωτερικό των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων. Εκτιμώ ότι σε κάποιες περιοχές θα έχουμε βροχές που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 30 – 40 χιλιοστά, δεν θα έχουμε κάτι απειλητικό δηλαδή, αλλά χρειάζεται προσοχή».

Αύριο Τρίτη θα έχουμε λιγότερα φαινόμενα, στην Κρήτη θα έχουμε κάποιους τοπικούς όμβρους. Θα πέσει η θερμοκρασία στους 15 – 16 βαθμούς και, όπως εκτίμησε ο κ. Λαγουβάρδος, η τρέχουσα κακοκαιρία είναι πιθανόν να φέρει κι άλλα χιόνια στον Ψηλορείτη και στα Λευκά Όρη.

SOS από Μαρουσάκη

Για την επικείμενη κακοκαιρία μίλησε και μετεωρολόγος Κλάρχος Μαρουσάκης, ο οποίος προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι θα υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Αττική.

«Με επικίνδυνη κακοκαιρία θα φύγει ο Νοέμβριος»

Με την «παρέλαση» των βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας να συνεχίζεται, θα κυλήσει και η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης η επικράτηση ενός ιδιαίτερα άστατου καιρού που θα έχει από βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους, μέχρι και χιόνια στα βουνά μας θυμίζοντάς μας ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα.

Ισχυρή κακοκαιρία μεσοβδόμαδα

Βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης, αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και καθώς θα περάσει πάνω από τη Μεσόγειο, θα βαθύνει αρκετά κι έτσι αρκετά οργανωμένο θα «χτυπήσει» τη χώρα μας το διάστημα Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή πρωί και από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Η παραπάνω εξέλιξη θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, ενώ τα φαινόμενα αυτά θα συνοδεύονται και από πολύ ισχυρούς – θυελλώδεις ανέμους.

Τα πιο έντονα φαινόμενα (βροχές – καταιγίδες – χαλάζι – ισχυρούς κεραυνούς) αναμένονται στα νησιά του κεντρικού και νότιου Ιονίου, στη Πελοπόννησο με έμφαση τα δυτικά και περισσότερο τα ανατολικά και νότια παράλια, στη Στερεά με έμφαση το κεντρικό και περισσότερο το ανατολικό τμήμα της συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία – Σποράδες, στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία – Θράκη καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Την Παρασκευή σταδιακά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί για να οδηγηθούμε σε ένα Σαββατοκύριακο με γενικά ήπιο καιρό ο οποίος θα οδηγήσει τον υδράργυρο και σε άνοδο.

Ακολουθεί χάρτης με την εξέλιξη – πορεία βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος αυτού υπάρχει χρωματική κλίμακα που δείχνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα τρίωρου».