Quantcast

Μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος»: Οι νεότερες πληροφορίες για την πορεία του

Προσοχή συνιστά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Ένας μεσογειακός κυκλώνας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη στην «καρδιά» της Μεσογείου.

 

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Ελλάδα, ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο «Νέαρχος», σχηματίστηκε στο νότιο Ιόνιο σήμερα.

Αυτή τη φορά όμως τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από το καιρικό φαινόμενο.

Επισήμως, λόγος για ένα Medicane γίνεται από μέσες ταχύτητες ανέμου 112 χιλιομέτρων την ώρα και πάνω. Αυτό συμβαίνει όταν μεγάλες μάζες νερού εξατμίζονται πάνω από την ακόμα ζεστή Μεσόγειο Θάλασσα και σχηματίζονται καταιγίδοφόρα σύννεφα. Η περιστροφή της γης τους αναγκάζει να περιστρέφονται ενώ τα ρεύματα που κυριαρχούν στα κατώτερα στρώματα προς το κέντρο του συστήματος διαλύουν ξανά τα σύννεφα και δημιουργείται το αδύναμο μάτι που είναι χαρακτηριστικό των Medicanes.

Σε αντίθεση με τις τροπικές καταιγίδες (τυφώνες), οι ισχυρότερες ριπές ανέμου σε ένα medicane παρατηρούνται γύρω από τις καταιγίδες και όχι κοντά στο μάτι και οι οποίες μπορούν και ξεπεράσουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και να συνοδεύονται από έντονες και μεγάλης διαρκειας βροχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, η Κρήτη θα επηρεαστεί με ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα θα εκδηλωθούν και στα νότια παράλια της Πελοποννήσου και στο νότιο Ιόνιο.


Κυκλώνας του οποίου η τροχιά δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια είναι ο Νέαρχος, όπως επισημαίνει ωστόσο στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι θα υπάρξουν τελικά και περιοχές της Ελλάδας -εκτός της Κρήτης- που θα επηρεαστούν από τη δυναμική του κυκλώνα, δηλώνοντας: «Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή».

Για μια κακοκαιρία που προς το παρόν δεν φαίνεται να μας επηρεάζει σημαντικά, έχουν δοθεί τρία διαφορετικά ονόματα. Η ΕΜΥ χρησιμοποιεί την επίσημη ονομασία της Ιταλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας “Apollo” όπως έχει συμφωνηθεί από τα μέλη της Eumetnet, το Εθνικό Αστεροσκοπείο /Meteo την ονομάζει “Νέαρχος” και  “GLORIA” από το Mediterranean Cyclone Centre. KAIROSTORA-NEARXOS