Το πρώιμο «κύμα» καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία πλήττει την Ευρώπη με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια στιγμή, καύσωνας πλήττει και πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Στο «χορό» των πολύ υψηλών θερμοκρασιών μπαίνει από σήμερα και η χώρα μας.
Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες).
Από σήμερα Τρίτη, σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα δείχνει 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπαίνουμε σε ένα ζεστό δεκαήμερο σε όλη την Ελλάδα.
Η πιο ζεστή ημέρα φαίνεται να είναι η Πέμπτη (23/06/2022), όπου θα έχουμε θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 39, 40 και ενδεχομένως και τους 41 βαθμούς. Την Πέμπτη, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα έχει και η Αττική.
»Την Παρασκευή (24/06/2022) αυτό το απότομο κύμα ζέστης θα αρχίσει να πέφτει, αρχικά από τα βόρεια, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν εκείνη την ημέρα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.
Μπαίνουμε σε μια θερμή περίοδο
Μπαίνουμε λοιπόν, σε μια θερμή περίοδο, συνεχόμενων ημερών, η οποία μάλιστα έρχεται αμέσως μετά από μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες ήταν στη χώρα μας κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα συστήματα, δηλαδή, κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων αντικυκλώνων στις ηπειρωτικές περιοχές και στη συνέχεια δημιουργεί αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ταυτόχρονα συμβάντα επεισοδίων καύσωνα».
Πού θα καταγραφούν 40άρια – Οι εκτιμήσεις για την Αττική
Όσον αφορά στην Αττική, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα καταγραφούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα κυμαίνονται από 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας ενδεχομένως και τους 40 βαθμούς, στις περιοχές όμως μακριά από την ακτογραμμή. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι κατά 6, ακόμα και κατά 7 βαθμούς μειωμένη.
Aκραίες θερμοκρασίες (κατηγορία 3) παρατηρήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καύσωνα μεταξύ 22 και 29 Ιουνίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κατηγορία 1) καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 29 Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ζιακόπουλος: Επικείμενος καύσωνας: επίπεδο συναγερμού 1 – κίτρινη προειδοποίηση
Τα παραπάνω κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών έχουν καθοριστεί από την ΕΜΥ με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους (όρια τα ποσοστά 10%, 1% και 0,1%).
Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της τρέχουσας εβδομάδας.
ΤΡΙΤΗ (21/6):
Μικρή πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Δ-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 36 βαθμούς.
ΤΕΤΑΡΤΗ (22/6):
Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία ως τους 38 βαθμούς.
ΠΕΜΠΤΗ (23/6):
Τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές – βραδινές ώρες στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά οι 38 με 40 βαθμοί και οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, οι 41 βαθμοί.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/6):
Τοπικές καταιγίδες το πρωί στη ΒΑ Ελλάδα και ίσως το απόγευμα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Πτώση θερμοκρασίας κυρίως στην Α. Ελλάδα.
ΣΑΒΒΑΤΟ (25/6):
Γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Άνεμοι Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 37 βαθμούς.
Καλοκαίρι κόλαση και σε Ιραν Ιρακ
Το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι βγαλμένο από την κόλαση, έπειτα από μια άνοιξη που σημαδεύτηκε από αμμοθύελλες και σκόνη, οι οποίες προκλήθηκαν επίσης από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.
«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.
Το κλίμα αλλάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Μπάρχαμ Σάλεχ. Ο ίδιος ζήτησε να αναχθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της «εθνική προτεραιότητα διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις μελλοντικές γενιές».
Στην επαρχία οι σοδειές αναμένεται να είναι καταστροφικές. «Η ερημοποίηση πλήττει το 39% του εδάφους του Ιράκ, η σπανιότητα του νερού είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις επαρχίες μας», τόνισε ο Σάλεχ.
ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΡΕΚΟΡ
Ιράν 🇮🇷🌡️ 52,2°C στο #Abadan, κατά 1,5°C από το μηνιαίο & απόλυτο εθνικό ρεκόρ Tmax του 2022
Ιράκ 🇮🇶🌡️ 51,6°C #Basrah_Hussen, κατά 0,4°C από το εθνικό *μηνιαίο* ρεκόρ (για Ιούνιο) από τις υψηλότερες θερμοκρασίες χρονικά "προ του ηλιοστασίου" στη χώρα @News247gr pic.twitter.com/ulByaTpsrt— Theodoros Kolydas (@KolydasT) June 20, 2022