Καύσωνας «Κλέων»: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή οι πιο υψηλές θερμοκρασίες – Μπορεί να φτάσουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου

Ο φετινός Ιούλιος θα καταγραφεί ως ο θερμότερος των τελευταίων... 120.000 ετών

Πιο επιθετικός από τις αρχικές εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναμένεται να είναι ο καύσωνας «Κλέων», που από σήμερα θα μετατρέψει όλη τη χώρα σε καμίνι.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας χθες στο Mega, ανέφερε ότι «άλλαξαν τα δεδομένα προς το χειρότερο. Πάμε για έναν δύσκολο, ισχυρό καύσωνα, ο οποίος θα περάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κορύφωση, πια, όχι μόνο την Παρασκευή, αλλά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή». Μάλιστα, προειδοποίησε για ένα ιδιαίτερα θερμό τριήμερο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 41-43 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν τους 44-45 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, το τριήμερο από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί, εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στον Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο τοπικά θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξης των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C.

 

Μαρουσάκης: Δεν θέλει… πανικό

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του προσπάθησε, πάντως, να μετριάσει τον πανικό που έχει προκληθεί, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται, μεν, για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο θα δώσει αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (μια ενδεικτική τιμή θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί Κελσίου), όμως «εμφανίζονται και κάποια αισιόδοξα στοιχεία».

Χαρακτηριστικά σταχυολογεί πως:

■ Οι θερμοκρασίες νωρίς το πρωί θα πέφτουν αρκετά, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα.

■ Τα ποσά σχετικής υγρασίας -άρα και η δυσφορία- θα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

■ Η διάρκεια αυτής της έντονης κατάστασης δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη από την Κυριακή θα μπορούμε να μιλάμε για μια σταδιακή αποκλιμάκωση.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, «σε γενικότερη αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης φαίνεται να οδηγούμαστε προς τις 20 του μήνα, οπότε και η Δυτική Ελλάδα θα πάρει βαθιές ανάσες δροσιάς. Ένα επίσης θετικό σημείο είναι ότι μέχρι και τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει κάποιο έντονο και οργανωμένο κύμα ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει συσσωρευθεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας σε κτίρια, τσιμέντα κ.τ.λ., ενώ το μελτεμάκι θα λειτουργήσει ευεργετικά».

 

Kαυτό ρεκόρ 120.000 ετών

Εκτός ελέγχου υπερθέρμανση του πλανήτη διαπιστώνει ο καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Copernicus, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, με πρωτοφανείς θερμοκρασίες στις επιφάνειες των θαλασσών και ρεκόρ μείωσης της έκτασης των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής και ο Χάρης Δούκας προβλέπει ότι και ο Ιούλιος θα καταγραφεί ως ο θερμότερος των τελευταίων… 120.000 ετών.

«Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας», σημειώνει, μιλώντας στο iefimerida.gr. «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το φαι- νόμενο του El Niño επέστρεψε φέτος. Εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια λόγω των μοτίβων ανέμων στον Ειρηνικό Ωκεανό και αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις παγκόσμιες θερμοκρασίες για τους επόμενους 9-12 μήνες. Συνεπώς φέτος και ακόμη περισσότερο το 2024 αναμένουμε διπλό “χτύπημα” κλιματικής αλλαγής και El Niñο».

 

Εφιαλτικές προβλέψεις

Οι καύσωνες έχουν πια μετατραπεί σε παγκόσμια απειλή, ενώ στις υψηλές θερμοκρασίες αποδίδονται περισσότεροι από 60.000 θάνατοι στην Ευρώπη, μόνο το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με ευρεία μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine», αν δεν υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα καταγράφει τουλάχιστον 68.000 θανάτους λόγω του καύσωνα κάθε καλοκαίρι και περισσότερους από 94.000 μέχρι το 2040.

Αναλύοντας δεδομένα για τη θνησιμότητα κατά την περίοδο 2015- 2022 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, υπολόγισαν ότι, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2022, 61.672 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2003, όταν η Ευρώπη βίωσε έναν από τους χειρότερους καύσωνες στην ιστορία της, που υπολογίζεται ότι σκότωσε 70.000 ανθρώπους.

 

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή