Quantcast

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής frost.minagric.gr – Σκοπεύει στην πρόγνωση για τον παγετό

Η πρόγνωση για παγετό παρέχει πληροφόρησης τριών επιπέδων - Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) ανέπτυξε εφαρμογή «Προειδοποιήσεων Παγετού» (https://frost.minagric.gr/), με σκοπό την απαραίτητη πληροφόρηση για να γνωρίζουν οι αγρότες της χώρας έγκαιρα και άμεσα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

 

Με αυτήν την κίνηση, δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα όσα γίνονται γνωστά, η πρόγνωση για παγετό αφορά το επόμενο τριήμερο και αντίστοιχα παρέχει πληροφόρησης τριών επιπέδων:

Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Eιδικότερα, κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία αναφοράς της εφαρμογής είναι κατά προσέγγιση στο ύψος των 2m, ενώ με δεδομένο ότι το app αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών δίνεται η δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο). Επιλέγοντας το σημείο αυτό παρέχεται μετά το δεύτερο επίπεδο πληροφόρησης, δηλαδή της εξειδικευμένης πρόγνωσης στο επιλεγμένο σημείο, με χρωματικό κώδικα, όπου και παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου.
Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική ανάλυση 500μΧ500μ για το σύνολο της χώρας.

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.