Κακοκαιρία «Αθηνά»: Γιατί επιλέχθηκε αυτή η ονομασία

Ποιά ήταν η θεά Αθηνά της μυθολογίας;

Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία «Αθηνά», με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις.

 

 

 

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας των ΜΥ Ελλάδας (ΕΜΥ), Κύπρου (DoM) και Ισραήλ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EIG- EUMETNET) που αποτελείται από 31 Μέλη, η ΕΜΥ προχωρεί σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες των χωρών αυτών, στην συγκρότηση Ομάδας (Ομάδα ανατολικής Μεσογείου), με σκοπό την ονοματοδοσία μετεωρολογικών συστημάτων που προβλέπεται να προκαλέσουν πολύ ισχυρά φαινόμενα, κατά τη διάρκεια της ψυχρής αλλά και της θερμής περιόδου του έτους.

Επιπλέον, εκτός της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, δημιουργούνται οι Ομάδες: (α) νοτιοδυτικής Ευρώπης αποτελούμενη από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Γαλλίας (Meteo France), Ισπανίας (AEMET), Πορτογαλίας (IPMA), Βελγίου (RMI) και Λουξεμβούργου (MeteoLux), (β) δυτικής Ευρώπης από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ιρλανδίας (Met Éireann), Μ. Βρετανίας (Met Office) και Ολλανδίας (KNMI), (γ) βόρειας Ευρώπης από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Νορβηγίας (Met Norway), Σουηδίας (SMHI) και Δανίας (DMI), κεντρικής Ευρώπης από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Γερμανίας (DWD), Αυστρίας (ZAMG), Ελβετίας (Meteo Swiss), Πολωνίας (IMGW), Τσεχίας (CHMI), Σλοβακίας (SHMU) και Ουγγαρίας (OMSZ), (δ) κεντρικής Μεσογείου από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Ιταλίας (ItAF-ReMet), Σλοβενίας (ARSO), Κροατίας (DHMZ), Βόρειας Μακεδονίας (NMHMS), Μαυροβούνιου (IHMS) και Μάλτας (Malta Meteorological Office), ενώ υπό δημιουργία είναι η Ομάδα βορειοανατολικής Ευρώπης που θα αποτελείται από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Φινλανδίας (FMI), Εσθονίας (ESTEA), Λετονίας (LEGMC), Λιθουανίας (LHMS) και αυτή της ανατολικής Ευρώπης που θα αποτελείται από τις εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Βουλγαρίας (NIMH), Ρουμανίας (NMAR), Μολδαβίας (SHSM) και Σερβίας (RHMZ).

Είναι η πρώτη φορά, που μέσω περιοχικών συνεργασιών των εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, οι οποίες και αποτελούν τον επίσημο φορέα μετεωρολογικής υποστήριξης της κάθε χώρας, η Ευρώπη ενώνει τις δυνάμεις της, προσδίδοντας κύρος στην παρεχόμενη πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και λειτουργώντας επικοινωνιακά, θέτει σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.

Η συνεργασία της ΕΜΥ με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο της Ομάδας ανατολικής Μεσογείου, συνίσταται στην εβδομαδιαία επικοινωνία μεταξύ των αντίστοιχων προγνωστικών κέντρων, με σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα καιρού της περιοχής ενώ παράλληλα, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων σύγχρονων προγνωστικών προϊόντων θα αποφασίζεται, ανάλογα με την ένταση των αναμενόμενων φαινομένων, η ονοματοδοσία τους (ή όχι), με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, ονομάτων από την ακόλουθη κοινή λίστα:

Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Fuad, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Uranis, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros.

Ποια ήταν η θεά Αθηνά

Η Αθηνά, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν η θεά της σοφίας, της ελιάς, της στρατηγικής και του πολέμου.

Σύμφωνα με τη συμβουλή της Γαίας, το παιδί που θα γεννούσε, θα τον ξεπερνούσε σε δύναμη και σοφία.

Έτσι ο Δίας, φοβούμενος μήπως είχε την ίδια τύχη με τον Κρόνο, κατάπιε τη Μήτιδα. Όμως, άρχισε να υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους και κάλεσε τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Ο Ήφαιστος χτύπησε με ένα μεγάλο σφυρί το κεφάλι του και πετάχτηκε από μέσα πάνοπλη η θεά Αθηνά (Θεογονία στίχοι 886-900).

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας, αναπαριστά με τον καλύτερο τρόπο τις διαφορετικές φύσεις της θεάς. Η θεά ήταν όρθια, ντυμένη με μακρύ χιτώνα ως τα πόδια. Το στήθος της ήταν σκεπασμένο με την αιγίδα, που είχε στο κέντρο το κεφάλι της Γοργόνας. Στο μπροστινό μέρος του κράνους υπήρχε η Σφίγγα και στο πλαϊνό γρύπες. Στο αριστερό χέρι κρατούσε μια Νίκη και στο δεξί ένα δόρυ. Στα πόδια του αγάλματος ήταν το φίδι και η ασπίδα που ήταν ζωγραφισμένη με παραστάσεις από τη μάχη των Αμαζόνων και τη Γιγαντομαχία.

Η Αθηνά συμμετείχε στη Γιγαντομαχία στο πλευρό του Δία. Εξόντωσε το γίγαντα Δαμάστωρ, που προσπάθησε να ανέβει στον Όλυμπο και τον Πάλλαντα. Ο αδελφός του Πάλλαντα, Εγκέλαδος, το έβαλε στα πόδια, αλλά η Αθηνά τον κατεδίωξε και έριξε πάνω του ένα πελώριο κομμάτι βράχου, που σχημάτισε αργότερα τη νήσο Σικελία.