Πηγή φωτογραφίας: Alphanews.live

Καιρός: Live η πορεία του καύσωνα – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για αύριο

«Σιγοβράζει» η Αθήνα

Καμίνι είναι σήμερα Αθήνα, αλλά και πολλές ακόμη μεγαλουπόλεις στην Ελλάδα με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

Σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού για την Κυριακή (24/7), ο υδράργυρος κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40°C.

Μάλιστα, σύμφωνα με διάγραμμα που παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 C θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 οC θα βιώσουν περίπου 630.000 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανέφερε πως τη Δευτέρα αναμένεται να κορυφωθεί ο καύσωνας, ωστόσο οι προβλέψεις λένε πως ουσιαστικά η αυριανή ημέρα θα είναι τόσο ζεστή όσο η σημερινή.

Τι να περιμένουμε αύριο, Δευτέρα

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες.Έως και την επόμενη Παρασκευή (για 1 εβδομάδα τουλάχιστον) θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας να παραταθεί, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Προσοχή στις πυρκαγιές, διότι παρόλο που δεν θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους, μέσα στο Αιγαίο θα πνέει ένα μελτέμι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Όμως, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας θα αυξήσει την πιθανότητα και πάλι για ενδεχόμενες πυρκαγιές» αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, μίλησε στον ιστότοπο newsbomb.gr για τον καύσωνα και τόνισε ότι η θερμοκρασία δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τους 37 βαθμούς.

«Ανεβαίνει κατακόρυφα η θερμοκρασία μέρα με τη μέρα. Είναι ένα φυσιολογικό κύμα ζέστης για την εποχή. Την Κυριακή (24/07) αλλά και τη Δευτέρα (25/07) θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας» τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος.

«Σε όλη τη χώρα θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στα ηπειρωτικά φυσικά, όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Δείτε live την εξέλιξη του καύσωνα από την πλατφόρμα Windy μετακινώντας τον κέρσορα για να δείτε τις μέρες και τις ώρες: