Προεδρικό Μέγαρο: Διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Θα συμμετάσχουν 60 μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και 60 πολίτες εθελοντές αιμοδότες.

 

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας θα φιλοξενηθεί εφέτος η εκδήλωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

 

 

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία με ιδιαίτερο συμβολισμό, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου (9.00 πμ-17.00μμ). Ο κήπος ανοίγει τις πύλες του μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, ενώ είναι συνδεδεμένος στη συλλογική συνείδηση με τη δεξίωση που λαμβάνει χώρα στις 24 Ιουλίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας του 1974, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεξιώνεται την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας.

 

 

Την εκδήλωση- γιορτή της εθελοντικής αιμοδοσίας θα τιμήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΑ καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει την αιμοδοσία.

 

 

Στην αιμοδοσία θα συμμετάσχουν 60 μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και 60 πολίτες εθελοντές αιμοδότες.

 

«Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να αναδείξει τη συστράτευση κάτω από ένα κοινό σκοπό, ανάμεσα στους ανθρώπους της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Προεδρικής Φρουράς και στους θεματοφύλακες της ζωής (εθελοντές αιμοδότες), υπηρετώντας τις υψηλές αξίες του εθελοντισμού που αποτελεί δείκτη πολιτισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΚΕΑ.

 

 

Το μήνυμα του εφετινού εορτασμού

 

 

Το κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον εορτασμό είναι «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keep the world beating»), μήνυμα που εστιάζει στην ενέργεια που δίνουν οι νέοι και υπενθυμίζει πως οι εθελοντές αιμοδότες κρατούν τον κόσμο ζωντανό και τις καρδιές να χτυπούν. Ακολουθώντας το μήνυμα του ΠΟΥ, το ΕΚΕΑ προβάλλει την συστηματική ανάγκη για αίμα και προωθεί την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα από 100% εθελοντική αιμοδοσία.

 

 

Τη φετινή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δεν επιτρέπονται ιδιαίτερες εορταστικές εκδηλώσεις, επισημαίνει η διοίκηση του ΕΚΕΑ. Προσθέτοντας όμως, ότι «περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έδειξαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που τους είχαν ανάγκη και το σύστημα υγείας».

 

 

Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν εμβολιαστεί για τη λοίμωξη covid-19 μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό εμφάνισαν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα με ασφάλεια 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.