Εστίαση: Μόνο με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι στους ανοικτούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες για να μπορέσουν να καθίσουν στους μεικτούς χώρους των καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test

Δεν θα μπορούν να επισκέπτονται τους μεικτούς χώρους στην εστίαση χωρίς την επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR οι ανεμβολίαστοι πολίτες μετά και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Μέχρι στιγμής όποιος δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μπορούσε να πάει κανονικά σε επιχειρήσεις εστίασης και να καθίσει στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό πλέον αλλάζει καθώς από το ερχόμενο Σάββατο (6/11) θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι πολίτες να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test στους καταστηματάρχες προκειμένου να μπορούν να κάθονται σε κάποιο τραπέζι. Ακόμα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να ελέγχουν και τις ταυτότητές τους.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά την σημερινή ενημέρωση για την πανδημία τα μέτρα αφορούν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας καθώς αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι απέναντι στο κορωνοϊό.«Θα πρέπει να υπάρξει και μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς που θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο υπουργός προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης θα ενταθούν από όταν θα ξεκινήσουν να ισχύουν τα νέα μέτρα. Όποιες επιχειρήσεις «πιαστούν» να μην εφαρμόζουν τις οδηγίες τότε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει πολυήμερη αναστολή λειτουργίας.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και αφορούν την εστίαση:

  • Η πρόσβαση σε όλους τους μεικτούς χώρους εστίασης, θα γίνεται υποχρεωτικά με rapid test ή PCR μοριακό τεστ
  • Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές, καθώς πλέον το πρόστιμο σε επιχειρήσεις εστίασης που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα θα ξεκινά από 5.000 ευρώ. Ακόμα θα τους επιβάλλεται δεκαήμερη αναστολή λειτουργίας
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις εστίασης
  • Όσο καταστήματα παραβαίνουν τα μέτρα θα μπαίνουν σε μια λίστα του υπουργείου προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες

Τι λένε παράγοντες του κλάδου

Επιχειρηματίες καταστημάτων εστίασης μιλώντας στο Timeline.gr ανέφεραν ότι τα μέτρα αν και κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, θα δημιουργήσουν προβλήματα σε ό,τι έχει να κάνει με την συναναστροφή τους με τους πολίτες. Όπως εξήγησαν, θα έρχονται σε άμεση αντιπαράθεση με έναν εν δυνάμει πελάτη τους και σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι επαγγελματίες που θα επιλέξουν να μην εφαρμόσουν τα μέτρα ή να κάνουν τα στραβά μάτια και να εξυπηρετήσουν κανονικά τους ανεμβολίαστους. «Εάν τους διώξουμε εμείς σίγουρα θα βρουν κάπου να πάνε» είπαν χαρακτηριστικά. Ακόμα σημείωσαν με νόημα ότι: «πολλοί θα είναι αυτοί που δεν θα αντιδράσουν με καλό τρόπο όταν τους ζητηθεί το rapid test και η ταυτότητα», εννοώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εντάσεις.