5 Ιουλίου 2015: Όταν η Ελλάδα χωρίστηκε στα δύο (Βίντεο)

Το δημοψήφισμα που δίχασε τη χώρα

Στις 5 Ιουλίου του 2015 λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, δημοψήφισμα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικείμενο, η αποδοχή ή η απόρριψη της πρότασης των εταίρων μας για δημοσιονομική προσαρμογή.

Με τις διαπραγματεύσεις σε απόλυτο ναυάγιο, με την απόλυτη αβεβαιότητα να κυριαρχεί στη χώρα μας, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της, προσπαθεί να δικαιολογήσει την μεταστροφή της από την «επανάσταση» στον απόλυτο συμβιβασμό, μέσω της επιλογής των Ελλήνων.

Παρά τις κλειστές τράπεζες, τα Capital Controls και με το αύριο να φαίνεται «μαύρο», οι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες, εντελώς παραπλανημένοι από το δήθεν επαναστατικό κυβερνητικό προφίλ, και δίνουν στον τότε πρωθυπουργό αυτό που φαινομενικά ζητούσε.

Ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ.

Το ίδιο βράδυ, ο διαπρύσιος υποστηρικτής του δημοψηφίσματος Γιάνης Βαρουφάκης απομακρύνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει προσωπικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Το αποτέλεσμα της «17ωρης διαπραγμάτευσης» που ακολούθησε, ήταν το τρίτο και πιο αυστηρό μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα.

Η χώρα οδηγήθηκε σε νέο πολιτικό αδιέξοδο με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται τη στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που οδήγησε σε νέες εκλογές, 2 μήνες αργότερα.