Υπόθεση Novartis: Η δικογραφία παραμένει στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη

ΟΙ ΕΦΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ

Οι εφέτες αποφάσισαν να παραμείνει η δικογραφία της υπόθεσης Novartis στα χέρια της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.  

Με ψήφους 69 κατά, 40 υπέρ και 3 λευκά, απορρίφθηκε από την ολομέλεια εφετών η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για την ανάθεση της υπόθεσης Novartis σε ειδικό εφέτη ανακριτή, με το επιχείρημα πως η έρευνα ήδη διενεργείται τρία χρόνια και έχει προχωρήσει σημαντικά.

Συγκεκριμένα, ήδη πέντε δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες – που χαρακτηρίστηκαν ικανότατες στο έργο τους – να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας. Για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει προς απολογία κατηγορούμενους (ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζη), οι εφέτες έκριναν ότι αυτό συμβαίνει επειδή λείπουν στοιχεία, τα οποία αναμένουν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.  

Στην αντίπερα όχθη η μειοψηφία των εφετών έκρινε πως, λόγω της σοβαρότητας της πρότασης, η οποία έχει αντίκτυπο σε πολλά επίπεδα και έχει απασχολήσει τη Βουλή αλλά και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τη δικογραφία έπρεπε να διαχειριστεί έμπειρος εφέτης ανακριτής.