Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Γιάννη Κωνσταντάτο.
Όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το προσεχές διάστημα υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας του ΥΠΕΝ με τον ΣΠΑΥ και συναρμόδιους φορείς προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναγέννησή του Υμηττού, που θα αφορά και τους έντεκα όμορους δήμους.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το ΥΠΕΣ έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων για την αναγέννηση του βουνού, μέσω του νέου αναπτυξιακού προγράμματος του ΥΠΕΣ.
«Ο Υμηττός μπορεί είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής. Είναι ένα βουνό όπου ζει το 10% των Ελλήνων πολιτών. Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αγνοούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι στην καρδιά του ίδιου του πρωθυπουργού και τα ζητήματα περιβάλλοντος βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών στο βουνό μήκους 90χλμ, που θα συνδέονται με το αστικό περιβάλλον με πύλες εισόδου, το οποίο μακροπρόθεσμα θα συνδεθεί με ποδηλατοδρόμους με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων, αλλά και με το μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίηση του Υμηττού και την πραγματοποίηση σειράς δράσεων για την ανάδειξή του ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του λεκανοπεδίου. «Θα αναδειχθεί ο Υμηττός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως αξία, θα διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα, ενώ προωθούνται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία και ο επιστημονικός τουρισμός. Σκοπός είναι να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή, ενώ υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών για τα ΑμΕΑ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Ζητούμενο να αυξηθεί η ανθρώπινη παρουσία στο βουνό, αλλά δεν είναι ζητούμενο να μετατραπεί σε αστικό πάρκο. Ο Υμηττός διατηρεί άγρια ομορφιά και άγρια πανίδα, δεν έχει γίνει μέρος της πόλης και αυτά τα στοιχεία της ταυτότητάς του, πρέπει να διαφυλαχθούν» συμπλήρωσε ο υπουργός ΠΕΝ.
Το υπουργείο Εσωτερικών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το σύνολο των δράσεων που προβλέπει η μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΠΑΥ με στόχο την αναγέννηση του Υμηττού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το σύνολο των δράσεων της μελέτης, την οποία στηρίζουν οι 11 δήμοι, μπορεί να ενταχθεί στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
«Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για όλη τη χώρα και το οποίο θα ανακοινωθεί σε 15 μέρες περίπου, έχει στόχους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς. Επειδή οι στόχοι σας είναι κοινωνικοί και αναπτυξιακοί, θεωρώ κύριε πρόεδρε ότι ταιριάζουν απολύτως με την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του δικού σας προγράμματος» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΠΑΥ. «Είναι αυτονόητη υποχρέωση την οποία οφείλουμε να κάνουμε πράξη», είπε.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, «με την προώθηση του σχεδίου μπορούμε να πετύχουμε δύο μεγάλους στόχους: Όσον αφορά την ανθρώπινη διάσταση, το σχέδιο συμβάλει στη δραστική μεταβολή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, καθώς επίσης και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο «οι επισκέπτες του Υμηττού, οι περιπατητές θα είναι και εκείνοι που θα το προστατεύουν». «Όταν το βουνό είναι επισκέψιμο, τότε είναι προστατευμένο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και επί σειρά ετών πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ., Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «ο Υμηττός δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από το δικό μας σπίτι, που θα ενώνει τις αγωνίες μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου».
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη «το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι πολύ φιλόδοξο και βλέπει το μέλλον», ενώ όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΣ μεριμνά προκειμένου «να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις των εγκαταστάσεων στη Β’ Ζώνη Υμηττού».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι «δεν είναι στόχος να μεταφέρουμε τις κακές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό», αλλά, όπως επεσήμανε, «να συνδέσουμε την πόλη με το βουνό». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό προωθείται σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου το βουνό να οργανωθεί με μονοπάτια προσβάσιμα για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, το ΥΠΕΝ εκπονεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Υμηττού ενώ όπως ανέφερε «γίνεται αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Πλημμυρών» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Ο Υμηττός είναι το βουνό της καρδιάς μας και αν δεν πάνε οι πολίτες στο βουνό, πάει το βουνό στους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γρηγόρης Κωνσταντάτος. Όπως έκανε γνωστό «έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του σχεδίου», ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα της παρουσίασης του σχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάτο οι βασικοί άξονες των έργων και των δράσεων του σχεδίου, έχουν να κάνουν με τη θωράκιση, τη στήριξη και την προστασία του Υμηττού, τη δημιουργία καμπάνιας ευαισθητοποίησης, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και του εθελοντισμού.
Στις τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι του ΣΠΑΥ δήλωσαν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αναγέννησης του Υμηττού.
Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον Υμηττό πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), του μη κερδοσκοπικού φυσιολατρικού σωματείου «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού» (Π.Ο.Υ.), της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Μαίναλον», της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Δικτύου CIVINET και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.