Quantcast

Υδρογονάνθρακες: Τα δεδομένα για την έρευνα από τα Ιωάννινα έως και την Κρήτη (Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωλογίας μίλησε για τις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται στο Αιγαίο και την Ήπειρο

Aπαντήσεις σχετικά με τις  τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες , οι οποίες ξεκίνησαν στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, αλλά και εκείνες που γίνονται στα Ιωάννινα, έδωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα», ο κ. Λέκκας εξήγησε πως στα Ιωάννινα, έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες ενέργειες με αυτές που ξεκινούν τώρα σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

«Πρόκειται για σεισμικές δονήσεις, πολύ μικρής ισχύος, που δεν ενοχλούν το περιβάλλον και αποτυπώνουν τις βιολογικές δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν κοιτάσματα πετρελαίου», διευκρίνισε ο Ε.Λέκκας.

«Η επόμενη φάση των αποτιμήσεων είναι η φάση των γεωτρήσεων, που θα πιστοποιήσουν την ύπαρξη πετρελαίου γιατί το ότι υπάρχει κοίτασμα», σημείωσε επισημαίνοντας ότι, «δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και υδρογονάνθρακες».

Ερωτηθείς για το οικονομικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ύπαρξης υδρογονανθράκων, ο καθηγητής είπε ότι δεν έχει υπόψη τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία εξαρτώνται «από την έκταση του κοιτάσματος και από τις παγκόσμιες τιμές».

Επιβεβαίωσε όμως ότι, σε περίπτωση επιτυχών εξορύξεων, «και στα δημόσια ταμεία θα μπουν αρκετά χρήματα και ο Έλληνας πολίτης θα έχει επάρκεια».

Άπλωσε καλώδια το Sanco Swift ανοιχτά της Πελοποννήσου

To Sanco Swift βρίσκεται στα 70 μίλια από τις νοτιοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου και έχει ήδη ποντίσει καλώδια και ξεκινά τις σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Το ερευνητικό πλοίο κάνει μετρήσεις στον πυθμένα του Ιονίου πελάγους προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες.

Η κάμερα του Star με εικονολήπτη τον Ηλία Πότση, κατέγραψε το πλοίο αποδεικνύοντας ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για να ερευνήσουμε αν η χώρα μας έχει κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εάν όλα πάνε καλά, η χώρα μας θα έχει όφελος περίπου 125 δις ευρώ.

Το πλοίο κινείται με χαμηλές ταχύτητες, 4 κόμβων και δεν πρέπει να σταματάει. Στην πρύμνη του διακρίνονται 4 χοντρά κίτρινα καλώδια τελευταίας τεχνολογίας. Αυτά πραγματοποιούν τις σεισμικές έρευνες.

636e964db9a98

Το πλοίο εκπέμπει έναν υποθαλάσσιο ήχο. Στη συνέχεια τα ειδικά εργαλεία που βρίσκονται πάνω στα καλώδια, τα οποία είναι απλωμένα στον βυθό, σαρώνουν τον πυθμένα και διαπιστώνουν το τι υπάρχει στο υπέδαφος.

636e95ec6ba52

 

Με απόλυτη ασφάλεια οι έρευνες στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες

Περιμετρικά, δεν εντοπίσθηκαν πολεμικά σκάφη ή περιπολικά του Λιμενικού, αφού στη θαλάσσια περιοχή όπου γίνονται οι έρευνες δεν υπάρχει κάποια απειλή. Σε απόσταση ασφαλείας από το ερευνητικό πλοίο ακολουθεί το συνοδευτικό Alexander το οποίο εξασφαλίζει την ασφάλεια των καλωδίων από διερχόμενα σκάφη.

Tο μηκος του πλoίου ξεπερναει τα 96 μέτρα ενώ το πλάτος του υπολογίζεται πάνω από 21 μέτρα.

Θυμίζει επίσης ένα μικρό χωριό, καθώς το πλήρωμα ξεπερνάει σε αριθμό τα 100 άτομα. Την ίδια στιγμή, στη Ζίτσα Ιωαννίνων έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προεργασίες και μέχρι το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δοκιμαστικό γεωτρύπανο για την ανεύρεση υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το χερσαίο κοίτασμα μπορεί να καλύψει το 40% των αναγκών της Ελλάδας σε ενέργεια.

Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο

Με τα τωρινά δεδομένα οι εξελίξεις ανά περιοχή ενδιαφέροντος διαμορφώνονται ως εξής:

-Στον Πρίνο όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει η μοναδική εκμετάλλευση πετρελαίου στον ελληνικό χώρο, η Energean που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προχωρά στην εγκατάσταση νέας θαλάσσιας εξέδρας για την άντληση πετρελαίου από το κοίτασμα “Έψιλον”, εκτιμώμενου μεγέθους 23 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση εξέδρας μετά τη δεκαετία του ’70, επίσης στην ίδια περιοχή.

Η Energean έχει επίσης τα δικαιώματα έρευνας στα Ιωάννινα, όπου εφόσον εκδοθούν έγκαιρα οι περιβαλλοντικές άδειες θα προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μετά το 2001 (οι προηγούμενες είχαν γίνει το 2000 στα Ιωάννινα και την Αχαΐα). Εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Σύμφωνα με την εταιρεία η περιοχή (όπως προκύπτει από τις σεισμικές έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί) είναι ανάλογη με την περιοχή Δελβίνου της Αλβανίας όπου έχει εντοπιστεί κοίτασμα φυσικού αερίου.

-Στην θαλάσσια περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) και στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιείται η Helleniq Energy επίκειται η έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση το 2024.

xartis6

-Στην περιοχή 2 του Ιονίου έχουν ξεκινήσει οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες το αποτέλεσμα των οποίων, ομοίως, θα κρίνει αν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση το 2024. Τα δικαιώματα έρευνας στην περιοχή ανήκουν κατά 75 % στην Energean και 25 % στην Helleniq Energy. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το ενδιαφέρον για την εν λόγω περιοχή είναι ευρύτερο καθώς γειτνιάζει με περιοχή της Ιταλίας για την οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η Edison, η οποία εν τω μεταξύ έχει εξαγοραστεί από την Energean.

-Στο Κατάκολο υπάρχει διαπιστωμένα αποθέματα (14 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 1 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου). Αναμένεται η έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας για την έναρξη της εκμετάλλευσης.

-Τέλος η θαλάσσια περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, χαρακτηρίζεται από την ΕΔΕΥΕΠ ως “η πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων”. Οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με στόχο την πρόσκτηση 11,000 km δισδιάστατων δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, η ερμηνεία των οποίων θα εξελίσσεται παράλληλα με την έρευνα. Η ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στο 2025 και χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους στην περιοχή, ενώ η έναρξη της παραγωγής, εφόσον εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα αναμένεται στα μέσα του 2026. Τα δικαιώματα έρευνας ανήκουν στην Κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy (70-30 %).