Ανάσα για τον τουριστικό κλάδο και την οικονομία αναμένεται να αποτελέσει το άνοιγμα των συνόρων για τους Βρετανούς.
Σήμερα, Τετάρτη, ξεκινούν όπως είχε προγραμματιστεί οι απευθείας πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία ενώ στις 22 Ιουλίου θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα και τουρίστες από τη Σουηδία.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα επενδύει σε ξένους τουρίστες για την ανάκαμψη του τουρισμού, την ίδια στιγμή επικρατεί μεγάλη αγωνία για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων που παρατηρείται.
Η Μ. Βρετανία αποτελεί μεγάλη πηγή τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 3.800.000 βρετανοί τουρίστες βρέθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια το 2019.
Πάντως σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τους τουριστικούς πράκτορες, η κίνηση για κρατήσεις δεν είναι ενθαρρυντική. Ανασταλτικός παράγοντας για κρατήσεις προς την Ελλάδα είναι ο φόβος ενός δεύτερου κύματος κοροναϊού αλλά και οι ειδήσεις που φθάνουν στη Μ. Βρετανία σχετικά με τα αυξανόμενα εισαγόμενα κρούσματα στη βόρειο Ελλάδα.
Τουριστικοί πράκτορες αναμένουν να αποκατασταθεί περίπου το 15-20% των κρατήσεων.
Στην Κρήτη, σήμερα αναμένονται συνολικά τρεις πτήσεις από τη Μ. Βρετανία – δύο πτήσεις στο Ηράκλειο και μία πτήση στα Χανιά.
Σημειώνεται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έφθασαν στο Ηράκλειο 60.000 ξένοι επισκέπτες όταν πέρυσι ο αριθμός για τον Ιούλιο άγγιζε τους 650.000 τουρίστες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Στον Προμαχώνα, πλέον οι όροι έχουν αυστηροποιηθεί και για να περάσει κάποιος πρέπει να επιδεικνύει πιστοποίηση αρνητικού τεστ κορωνοϊού 72 ωρών αλλά και να έχει μαζί του το έγγραφο PLF και το προσωπικό barcode.
Οι έλεγχοι είναι πιο έντονοι μετά τα πλαστά πιστοποιητικά που εντοπίστηκαν.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί στον τουρισμό καθώς οι ημέρες περνούν και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η αγορά δεν δείχνει να επανακάμπτει εύκολα ενώ οι επισκέπτες είναι λιγοστοί.
Άλλωστε ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος κάνει λόγο για «ανώμαλη» προσγείωση για τα αεροδρόμια και τον τουρισμό.
Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.
Όπως τόνισε ο κ. Βήλος μιλώντας στο ΑΠΕ, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.