Κάλεσμα σε διάλογο αλλά και προειδοποίηση «να μην δοκιμάσει κανείς την Τουρκία» απέστειλε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας μετά την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από χτες, ισχυριζόμενος πως η χώρα του ζητά την έναρξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε ο υπ. Άμυνας της Τουρκίας, συμπλήρωσε πως η Άγκυρα δεν έχει δει ανάλογη προσέγγιση από τους άλλους συνομιλητές, ούτε υπάρχει διάθεση για επίλυση των προβλημάτων όπως ορίζουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Υπενθυμίζεται πως χτες, ο κ. Ακάρ υπογράμμισε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο με τη συνοδεία πολεμικών σκαφών.
«Έχουμε ζώνες επιρροής στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν απειλεί κανέναν. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα συνεχίσει να συνοδεύει και να εγγυάται την ασφάλεια των ερευνητικών μας πλοίων, όπως είναι αναγκαίο» είπε ο Ακάρ.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δεν γίνεται να επίκεινται συνομιλίες για την υπόθεση αυτή και κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα, ενώ το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο: «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Κι αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις».Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πλέει προς το Καστελλόριζο, στο πλαίσιο της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, ενώ έχει ανοίξει τους πομπούς και κινείται με ταχύτητα τεσσάρων κόμβων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ειδικοί, που επικαλέστηκε η ΕΡΤ, αναφέρουν πως η ταχύτητα είναι κατάλληλη για πόντιση καλωδίων.