Βρούτσης: Τα αποτελέσματα του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας θα είναι μόνο παροδικά

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ»

Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν την αναμενόμενη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς, παγκόσμιου χαρακτήρα, υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Πράγματι, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε αρνητικό πρόσημο κατά 41.903 θέσεις εργασίας (Σχήμα Ι, το οποίο επισυνάπτεται), αποτέλεσμα που οφείλεται, ωστόσο, κατ’ αποκλειστικότητα, στην ακύρωση προγραμματισμένων και άλλων προσλήψεων την περίοδο αυτή, ιδίως εποχικών προσλήψεων στον τουριστικό τομέα της οικονομίας και όχι σε απολύσεις, οι οποίες, μάλιστα, τον εφετινό Μάρτιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον Μάρτιο 2020 ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019, που ανήλθαν στις 90.924.

Επίσης, το ισοζύγιο του μήνα έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου και, έκτοτε, παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων, που λάβαμε στην αγορά εργασίας.

Μέτρα έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά, με τα οποία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα μία “ομπρέλα” προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όλους, όπως αποτυπώθηκαν με τις μέχρι τώρα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κοινό παρανομαστή την ακύρωση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, δείχνοντας τα αντανακλαστικά, την ευαισθησία και την έγκαιρη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και, συνολικά, της κυβέρνησης. Μέτρα τα οποία έφεραν αποτέλεσμα και φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας, που πήγαιναν να δημιουργηθούν» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, λόγω κορωνοϊού, είναι παροδικά και «καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας, για να τα αναχαιτίσουμε».

«Ταυτόχρονα, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο αποδεικνύουν τη δυναμική αποκλιμάκωσης της ανεργίας, που έλαβε χώρα από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και στην Ελλάδα.

Πράγματι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  τον Ιανουάριο του 2020, το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,4% έναντι 18,5% τον Ιανουάριο 2019 (Σχήμα ΙΙ, που επισυνάπτεται). Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων, για τον Ιανουάριο, παρουσίασε αύξηση κατά 1,2% και ανήλθε στα 3.911.640 άτομα έναντι 3.865.733 άτομα, το 2019.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, η οποία, ευλόγως, λόγω των δυσμενών, σε παγκόσμια κλίμακα, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων, αναμένεται, δυστυχώς, να ανακοπεί στους επόμενους μήνες. Συνιστά, ωστόσο, μία παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα, καθώς η όποια ανακοπή της αποκλιμάκωσης ή αύξηση της ανεργίας θα είναι παροδική και αντιμετωπίσιμη.

Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σε όλον τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας, η οικονομία και η αγορά εργασίας δέχονται ισχυρά πλήγματα. Είμαστε όμως εδώ! Με συντονισμένες, ψύχραιμες, υπεύθυνες και καλά στοχευμένες πολιτικές και μέτρα ανακούφισης, στηρίζουμε την απασχόληση, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε όλοι, μα όλοι, ενωμένοι και έτοιμοι για μία δυνατή επανεκκίνηση της οικονομίας, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος και να σταθούμε πάλι όλοι μαζί όρθιοι στην πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με υγιείς εργαζόμενους, ακμαίες επιχειρήσεις και ζωντανές θέσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης.