Βρούτσης: Ψηφιακό ωράριο και κάρτα εργαζομένου ως απάντηση στην αδήλωτη εργασία

ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την κυβέρνηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ανακοίνωσε ότι μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συγκαταλέγεται και η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ 2», μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι στον πυρήνα των αλλαγών θα υπάρξουν δύο σημαντικές καινοτομίες: το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργαζομένου.

Αναφορικά με το ψηφιακό ωράριο, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μέτρο οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, τον Μάρτιο θα ξεκινήσει πιλοτικά η χρήση της κάρτας εργαζομένου, αρχικώς σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες και σε δεύτερο στάδιο σε όλες τις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει, είπε, ψηφιακή ενημέρωση για τις ώρες που εργάζεται κάθε υπάλληλος, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, παράλληλα, ότι με την κατάθεση του νέου φορολογικού η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα δουν βελτίωση στο εισόδημά του ενώ και οι επιχειρήσεις θα «πάρουν ανάσα». «Αλλάζουν τα πάντα με το νέο ασφαλιστικό τον Ιανουάριο. Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα στέρεο, δημόσιο ασφαλιστικό» τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά τα αναδρομικά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα τηρηθούν οι αποφάσεις αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα δοθούν εφάπαξ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούν αναδρομικά πριν τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σύνταξης, ενώ αντιθέτως, θα υπάρξουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.